Dalóka – ilyen szó nincs, de van ilyen lemez

Szász Cs. Emese 2013. január 24., 15:01

Hogy mi lesz a mondóka és a dal szavak összeillesztéséből? Hát dalóka. A nyelvészek szerint ez szólelemény, de nem kizárt, hogy idővel helyet kap ez a kifejezés a szókészletünkben. Persze nem ezért lett a második Evilági lemez címe ez a szó.


– Az első Evilági lemezről mindig az jut eszembe, hogy százhúsz zenész vett részt benne, ami ritkán történik meg. A második album elkészítésében hány művész működött közre?

– Jóval kevesebben, s mivel a kis herceg óta tudjuk, hogy a felnőttek szeretik a számokat, pontosítok: hét énekes és muzsikus, valamint a Plugor Sándor Művészeti Líceum tizennyolc diákja, tehát összesen huszonöten.

– Hogyan született az Evilági koncepciója?

– Kezdetben egy ártatlan ötlet volt. Összegyűjtöttem a tíz éve halmozódó versmegzenésítéseim legjavát azzal a céllal, hogy különböző kulturális rendezvényeken eldaloljam őket. Hogy érdekesebbé tegyem, kerestem mindegyikhez egy erdélyi népdalt. Amikor szembesültem azzal a ténnyel, hogy 2011-ben a Sepsiszentgyörgy 550 éve város ünnepséget tartják, továbbgondoltam a verséneklős ötletemet, s megfogalmazódott, hogy érdemes lenne minél több muzsikust bevonni ebbe a lemez-álomba, akik kötődnek Szentgyörgyhöz. A visszajelzések függvényében következett a dalok hangszerelése, majd 2011 első három hónapjában sikerült rögzíteni az Evilági lemezt, amellyel a több mint százhúsz fő önzetlenül és tehetségének legjavát adva teremtett egy új csodát.

– Az első lemez sikere hozta létre gyakorlatilag az Evilági csapatot?

– Igen. A megjelenést követően a városnapok szervezői felkértek, hogy adjunk ízelítőt a lemez anyagából, így máris elkezdődött a be nem tervezett evilágis utóélet. Az igazi lendületet a Zentán megszervezett XVI. Énekelt Versek Fesztiválján aratott siker adta, a megosztott első díjjal egyetemben elhoztuk a közönségdíjat is. Ezután tizenhatodmagammal, a Tamási Áron Színház nagytermében megtartottuk a lemezbemutató nagykoncertet, amely a folytatásba vetett hitet erősítette. Ennek az elhatározásnak első látható jele a honlap, az evilagi.hu elindítása volt, amelyen naprakészen beszámolunk  az egyre sűrűsödő teendőinkről.

– Miben más a második korong?

– Szerintem teljesen más, mégis van kapocs a kettő között, hiszen a megzenésítés továbbra is szerény személyemhez köthető, valamint az első lemezről már ismert előadók működnek közre. Mássága elsősorban abból adódik, hogy Varró Dániel budapesti költő korszerű mondókáit énekeltük meg. Így némiképp a célközönség is változik, hiszen sokkal inkább gyermekibb, mint az első, ugyanakkor a zenei korszerűség miatt a szülővel közösen ajánljuk hallgatásra. Elmaradt a népdalok feldolgozása, ami egyrészt további lehetőséget adott a kreativitásra, másrészt követendő példa is lehet.

– Kik vettek részt benne?

– Nem véletlen az előadók sora. Nagyon tehetséges muzsikusokkal dolgozhatok, s ezért köszönettel tartozom. Nélkülük közel sem lenne ennyire színes és mély a végkifejlet. Mindenki hozza a saját zenei világát, a hozzá társuló profizmussal, így áll össze minden, amit az Evilági megnevezéssel illetünk. Habár nincs stabil felállása a csapatnak, mégis létezik egy mag, amelynek fontos ez a közösség. Így a lemezen szerepelnek: Babos Szélyes Margit, Gábor Szabolcs, Éltes Áron, Lőfi Gellért, Gyergyai Szabolcs és Ferencz Áron.

– Dalóka az új lemez címe. Ez létező szó?

– Igazából szójáték, a mondóka és dal szavak összeillesztéséből.  A nyelvészek szerint ez képzavar, de az sem kizárt, hogy idővel ez a kifejezés helyet kap szókészletünkben – természetesen nem ez a célunk.

– Volt már lemezbemutató koncert? Mikor juthat el a Dalóka a vásárhelyi közönséghez?

– A lemezbemutatót Sepsiszentgyörgyön tartottuk meg az Angyalváró est keretében. Jelen pillanatban szervezés alatt áll a vásárhelyi bemutatkozás, amit remélem – ez év folyamán – sikerül megtartanunk, akár mindkét lemezünk anyagával. Addig is, ha a kedves olvasókat sikerült kíváncsivá tennünk, akkor a www.evilagi.hu honlapunkat meglátogatva belekóstolhatnak az együttes körüli történésekbe, lemezünk dalaiból hallgathatnak, valamint albumot is rendelhetnek, amit jelen pillanatban még magánkiadásban terjesztünk.