Hulladéktérképet használva igyekeznek megszabadítani a szeméttől Romániát

Antal Erika 2018. szeptember 08., 18:56

Egymillió önkéntest szeretnének mozgósítani szeptember 15-én, hogy részt vegyenek a Kitakarítjuk Romániát elnevezésű országos szemétgyűjtési projektben.

Archív Fotó: Simon Eszter

Az akcióba, amelynek szervezője a Let’s do it Romania! civil szervezet, bekapcsolódik Maros megyében a prefektúra, a megyei tanács, a rendőrség és a csendőrség, a tanfelügyelőség, a környezetvédelmi hivatal és -őrség, számos vállalat és civil szervezet, iskolák és magánszemélyek is.

A kezdeményező szervezet projektvezetője, Nicoleta Simionescu elmondta, szeptember 15. az országos takarítás napja, amikor

egy hulladéktérkép alapján egyidőben több helyszínen zsákokba gyűjtik a szemetet és a lerakóhelyekre szállítják.

Az idén egy nagyobb célt szeretnének megvalósítani, Románia lakosságának 5 százalékát, mintegy egymillió embert bevonni az akcióba. A program hosszútávú célja tudatosítani a lakosságban, hogy mennyire fontos a környezet kímélése.

{A}

Egyes tanulmányok szerint 2060-ra 4 százalékkal emelkedik a hőmérséklet, ami további menekültválsághoz, vízhiányhoz vezet, megváltozik a klíma – tehát valamennyiünket érint ez a kérdés, ezért mindannyian felelősek vagyunk a bolygónkért

– mondta a projektvezető.

A szeptember 15-ei környezetvédelmi tevékenységbe 150 ország kapcsolódott be eddig. A kezdeményezés 2008-ban Észtországban született, amikor 50 ezer önkéntes tízezer tonna hulladékot gyűjtött össze. Románia 2010-ben negyedik országként csatlakozott, és 2017 kivételével minden évben megszervezte az országos takarítási napot. Az idei, hogy sikeresebb legyen, egy jól felépített terv alapján indul – mutatott rá Nicoleta Simionescu. Egy országos hálózatot sikerült kiépíteni, illetve létrehoztak egy hulladéktérképet, partnereket kerestek, amelyek anyagi segítséget nyújtanak, erős kampányt indítottak, illetve egy online felületet is létrehoztak, ahol jelentkezni lehet önkéntesnek.

A hulladéktérképen Maros megye kellemes oázisként jelenik meg, ami a reális helyzetet tükrözi – mondta Dănuț Ștefănescu, a Maros megyei környezetvédelmi hivatal vezetője, aki szerint itt már sikerült tudatosítani a lakosságban a környezetvédelem jelentőségét, és sokkal kevesebb szemét „termelődik” a környezetben, mint néhány évvel ezelőtt.

Ștefănescu szerint

10-15 ezer önkéntesre lehet számítani Maros megyében,

ami ugyan nem éri el azt a számot, amire a szervezők törekednek, de így is szép eredményt remélnek.

Szeptember 15-én, szombat reggel a szervezők már kint lesznek a marosvásárhelyi sportcsarnok előtti téren, az önkénteseket 9 órától várják, hogy jelentkezzenek zsákokért és kesztyűkért. Ha esőt ígérnek, akkor sem marad el az akció, legfeljebb később indul – hangsúlyozta Simionescu, hozzátéve, hogy szép időre számíthatunk az előrejelzés szerint. A többi Maros megyei városban és községben, ahol az önkormányzatok kapcsolódtak a kezdeményezéshez, hasonló módon indulnak a környezet megtisztítására.

A szervezők abban bíznak, hogy minél többen részt vesznek az akcióban