Családbarát rendezvénnyel népszerűsítik a marosvécsi Kemény-várkastélyt

Szucher Ervin 2018. szeptember 04., 13:12

Kastélynapok szervezésével próbálna segíteni az erdélyi magyar nemesség által visszaszerzett épített örökségén a Csatellum Alapítvány ifjúsági tagozata. Az első, egész napos rendezvényt szeptember 15-én tartják.

Igazi grófokkal és bárókkal, kastélytulajdonosokkal lehet találkozni, beszélgetni. Archív Fotó: Boda L. Gergely

Jövő szombaton ismét megnyílik a nagyközönség előtt a marosvécsi Kemény-várkastély. A Székelyföld egyik legértékesebb épített öröksége eddig is nyílt kapukkal és idegenvezetéssel várta látogatóit, ezúttal viszont a Castellum és támogatói jóvoltából egész napos, gazdag, színes és igényes programot ígér az érdeklődők számára.

Célunk, hogy nyissunk a nagyközönség felé, az, hogy minél többen érezzék a magukénak a térség kastélyait. hisz az általunk képviselt értékeket a teljes erdélyi társadalomhoz el szeretnének juttatni

– fogalmazta meg gondolatait a kastélynapról Szekeres-Ugron Villő, a vécsi esemény programigazgatója.

A szeptember 15-ei napra családbarát programot gondoltak ki a szervezők. Ebben mindenki, gyermek, ifjú, felnőtt megtalálná a maga szórakozási szeletét. A legkisebbek a dühöngőben vezethetnék le fölös energiájukat, majd a kézműves sátorban vagy a Legendárium rajzfilmek mellett pihenhetnének. A nagyobbacskák már kincskeresésbe is bekapcsolódhatnak vagy íjásztanfolyamon vehetnek részt.

{A}

A fiatalokat és a felnőtteket századfordulós társasjátéktér várja, de beugorhatnak egy-egy előadásra, kiállításmegnyitóra vagy könyvbemutatóra vagy szabad beszélgetésre. Ugyanakkor vívó-bemutatót, néptánc-előadást megtekinthetnek, stand-up-on szórakozhatnak vagy borkóstolóra nevezhetnek be. Este, a kastély kápolnájában ökumenikus istentisztelet zárja a napot; az igazi buli viszont ezután kezdődik: előbb a szászrégeni Titán csap a húrok közé, majd hajnalig tartó Castle Party következik.

Napközben vezetett kastélytúrákra lehet benevezni, igazi grófokkal és bárókkal, kastélytulajdonosokkal lehet találkozni, beszélgetni. A belépő felnőtteknek 10 lejbe, a nagyobb gyerekeknek 6-ba kerül, a kicsiknek pedig ingyenes.

A befolyt összegből a szervezők a marosvécsi várkastély restaurálását szeretnék támogatni.

„Tudatában vagyunk annak, hogy mindaz, ami begyűl, mindössze csepp a tengerben. De valahol el kell kezdeni, meg kell ismertetni a kastélyokat, tulajdonosaikat, elképzeléseiket, céljaikat” – fejtette ki Ugron Zoltán, az erdélyi nemes családokat tömörítő alapítvány alelnöke.

A kastélynap szervezőinek nem titkolt szándéka az épített örökség népszerűsítése, ezért minden évben más és más, visszakapott vagy hosszas pereskedés árán visszaszerzett, kevésbé ismert és látogatott, de még megmenthető állapotban lévő kastélyokban és azok udvarán szerveznék meg a jótékonysági eseményt.