A könyvállomány bővítése is célja a Kájoni János Megyei Könyvtár új menedzserének

R. Kiss Edit 2018. szeptember 04., 14:42

Sikeresen versenyvizsgázott a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár élére Gyulai Arthur. A menedzser az eddigi könyvtári programok mellé további rendezvényeket szeretne, amelyeket a községi könyvtárakba is elvisznek.

Könyvek között. Három évre bízzák meg Gyulai Arthurt a könyvtármenedzseri feladatokkal Fotó: Gecse Noémi

2017 júniusában járt le az előző menedzseri megbízatás, azóta ideiglenes kinevezéssekkel vezették a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárat előbb Kopacz Katalin korábbi igazgató, majd Gyulai Arthur. Közben

több versenyvizsgát szervezett az intézményt fenntartó Hargita megyei önkormányzat, a legutóbbi pedig augusztus közepén eredményesen zárult, Gyulai Arthur sikeresen vizsgázott.

Könyvtárosi és történelem szakos

A gyergyótekerőpataki születésű, könyvtárosi és történelem szakos tanári diplomával rendelkező Gyulai Arthur korábban az oktatásban dolgozott. A megyei könyvtár élére a menedzseri megbízatása három évre szól majd – közölte Borboly Csaba. A megyei önkormányzat elnöke azt mondta,

elvárásuk, hogy az intézmény megyei könyvtárként szakmai segítséget nyújtson a községi könyvtáraknak, és az is, hogy bevonzzák az olvasóközönséget az intézményekbe.

A klasszikus könyvtári tevékenység is fontos, de az is, hogy a gyermekeket a különböző rendezvények révén beszoktassák a könyvtárba, az pedig közösségi tér is legyen a fiatalok számára – közölte a megyei önkormányzat elnöke.

Régi és új programok
Jó csapat van a könyvtárban, és szeretné ezt a csapatot buzdítani, előrevinni

– árulta el a terveivel kapcsolatban lapunknak Gyulai Arthur. Kifejtette, a rendezvényszervezéshez kell is a jó csapat,

a jövőben pedig sok rendezvényt szeretnének, a hagyományos programok mellé újakat is, író-olvasó találkozókat, gyermekeknek és az ifjúságnak szóló tevékenységeket kívánnak szervezni.

Ezeket terveik szerint a községi könyvtárakba is elviszik. Idén volt már erre példa, Gyergyó térségében több településre vittek ki egy gyermekprogramot, és kedvező fogadtatásra talált – mesélte el az igazgató. Ugyanakkor a városi könyvtárakkal is együtt akarnak működni egyes programok szervezése terén. Erre a Székelyudvarhelyen hétvégén lezajlott Nyitott könyvek éjszakáját hozta fel példaként Gyulai Arthur, mint mondta, a megyei könyvtár is részt vett ennek szervezésében.

Kellenek az új könyvek

A könyvtár vezetője közölte, a könyvállomány bővítése folyamatos.

Erre szükség van, mindig kellenek a friss könyvek és igyekszünk a legújabbakat megvásárolni, hogy az olvasók minél hamarabb hozzájussanak az újdonságokhoz.

Erre van szándék és törekvés, bízunk benne, hogy támogatás is lesz rá” – fejtette ki. A könyvtár személyzetét is bővítenék, mint a menedzser mondta, a könyvtárosi törvény szerint közel ötvenen dolgozhatnának az intézményben, ehelyett viszont 22-en vannak. Egy betöltetlen állásuk van, erre nemsokára versenyvizsgát hirdetnek, további lehetőség viszont egyelőre nincs az állások számának növelésére.