Figurás produkciókat, vendégelőadásokat és fesztivált kínálnak Gyergyószentmiklóson az új színházi évadban

Baricz-Tamás Imola 2018. szeptember 03., 20:23

Hat új előadást, számos vendégprodukciót ígér az új színházi évad a Gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színháznál, ahol Albu István színházigazgató ismertette a tervezett programokat. Izgalmas produkciókra, figurás és vendégelőadásokra, fesztiválokra számíthat a közönség. A bé

Visszatérő neves rendezőkkel, vendégszínészekkel és művészek bevonásával tervezik az évadot a Figuránál Fotó: Baricz-Tamás Imola

Tíz, műsoron maradó előadással, hat bemutatóval, a dance.movement.theater tánc- és mozgásszínházi fesztivál hetedik kiadásával és számos vendégjátékkal várja nézőit a Figura Stúdió Színház a 2018/2019-es évadban. Mint megtudtuk, visszatérő neves rendezőkkel, vendég színészekkel és művészek bevonásával tervezik az évadot. Albu István kiemelte:

fontosnak tartja, hogy a színház a gyűjtőtér szerepét is betöltse, az itt tevékenykedő művészeket is bevonja az alkotásba.

A három nővér után fesztivál

A gyergyószentmiklósi színházban az évadnyitó szeptember 6-án, csütörtökön este 7 órától, a Három nővér című előadás bemutatója alkalmával lesz. Csehov klasszikusa Albu István, a Figura Stúdió Színház igazgatójának rendezésében lesz látható.

Az évad egyik legkiemelkedőbb eseményét, a dance.movement.theater tánc- és mozgásszínházi fesztivál hetedik kiadását október 16. és 21. között szervezik meg.

A fesztivál programja belföldi és külföldi előadásokat kínál majd, a kísérőrendezvények között koncertek, workshop, könyvbemutató és közönségtalálkozók szerepelnek. A második bemutatót Botond Nagy jegyzi rendezőként, aki a A Homokszörny és az Anyegin című előadások után ezúttal Tennessee Williams drámáját, A vágy villamosát adaptálja a Figura társulatára.

Szilveszteri előadás a No Sugarral

Sok éves kihagyás után szilveszteri produkcióval folytatódik a bemutatók sorozata, Martin McDonagh Macskabaj című komédiája Albu István rendezésében kerül műsorra. Az előadás érdekessége, hogy koprodukció lesz a gyergyószentmiklósi No Sugar zenekarral.

{A}

Közös produkció, Freddy rendezésében

Barabás Árpád, Freddy rendezésében Mike Leigh Abigail bulija című darabját a Figura Stúdió Színház, az udvarhelyi Tomcsa Sándor Színház és a csíkszeredai Csíki Játékszín közös előadásaként mutatják be januárban. Barabás Árpád, a Figura társulatának volt tagja, a Murlin Murlo, a Kés a tyúkban című előadások rendezője.

Az évad a Füst munkacímű produkció ősbemutatójával folytatódik, melynek rendező-koreográfusa Goda Gábor.

A budapesti Artus Kortárs Művészeti Stúdió vezetőjének a 2012-ben bemutatott Arany-légy című előadás után ez a második munkája a társulattal. 

A évad utolsó bemutatója a legkisebb korosztályt szólítja meg; Lázár Ervin meséje, A Négyszögletű Kerek Erdő Dávid A. Péter rendezésében lesz látható. Dávid A. Péter rendezőként a tavalyi évadban debütált a Figuránál Akiválasztott című tantermi előadással, de színészként több gyergyószentmiklósi előadásban is játszik.

Műsoron tartott előadások

Az új bemutatók mellett az előző évadok markáns előadásai is műsoron maradnak. A  közönség továbbra is láthatja a Phaedra – rendező Albu István, a Zűrzavaros éccaka – rendező Albu István, Az élet fája – rendező Csiki Zsolt, a Mártírok – rendező Keresztes Attila, a Hideg – rendező Leta Popescu, a Drognapló – rendező Faragó Zénó, az Egyetlen – rendező-koreográfus Györfi Csaba, a Kövekkel a zsebében – rendező Csuja László, Közel sincs már e vadság erdeinkben – rendező Botos Bálint és a Akiválasztott – rendező Dávid A. Péter című produkciókat.

A mozgalmas évadot több fesztiválrészvétel is kíséri.

Szeptember és október folyamán a Figura a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház által szervezett dráMA Fesztiválon, az Interetnikai Színházi Fesztiválon (IFESZT), a karácsonkői Ifjúsági Színház által szervezett Nemzetközi Színházi Fesztiválon, és a Szatmárnémeti Északi Színház által szervezett Tranzit Feszten vesz részt.

A korábbi évadokhoz hasonlóan számos vendégjátékot is láthat a közönség, többek közt a marosvásárhelyi, szatmárnémeti és székelyudvarhelyi társulatok produkcióit.

Gyermek- és ifjúsági bérletek

Idén bővítette a gyerekeknek, fiataloknak szóló bérletrendszerét a színház, hat korosztálynak 14 előadást kínálnak. Bérletet válthatnak az óvodások, 0-4. osztályosok, az 5-6. osztályosok, a 7-8. osztályosok, a 9-10. osztályosok és a 11-12. osztályosok. Eger, Budapest, Nagyvárad, Kolozsvár, Gyergyószentmiklós, Csíkszereda és Székelyudvarhely színházainak produkcióira lehet bérletet váltani.