Megelőznék a sertéspestis begyűrűzését a Kovászna megyei hatóságok

Bíró Blanka 2018. szeptember 03., 19:06

Hatékonyan próbálnak fellépni az afrikai sertéspestis begyűrűzése ellen a Kovászna megyei hatóságok azután, hogy a szomszédos Buzău megyében már felütötte a fejét a vírus.

Sikó Barabási Sándor (jobbra) elmondta: számos óvintézkedést hoztak a sertéspestis továbbterjedésének megakadályozása érdekében Fotó: Bíró Blanka

Kovászna megye határában van az afrikai sertéspestis, a hatóságok hatalmas erőfeszítéseket tesznek, hogy megállítsák a járvány terjedését, ám így is

nagy a veszély, hogy Háromszéken is felbukkan a betegség

– számolt be hétfői sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón Sikó Barabási Sándor a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője. Mint részletezte, szombaton, amint megkapták az információt, hogy a szomszédos Buzău megyében két gócpontot azonosítottak, azonnal

közúti ellenőrző pontot állítottak fel, jelenleg már  az állategészségügyi szakemberek is a megyehatáron vizsgálódnak.

{A}

Szigorú fellépés

Minden élő állatot szállító járművet megállítanak, akkor is, ha üres, kérik a fertőtlenítésről szóló igazolást, ha ilyennel nem rendelkezik, visszafordítják.

Minden olyan gépkocsit, amely azokból a megyékből érkezik, ahol már igazolódott a betegség, leellenőriznek, a csomagtartóban megvizsgálják van-e azonosítatlan eredetű élelmiszer, és ha találnak, elkobozzák, majd elégetik.

Ugyanakkor hétfőn reggel is ülésezett a megyei katasztrófavédelmi bizottság, pontos akciótervet dolgoztak ki, hogy a járvány terjedését megelőzzék.  Bodza vidékén minden állatvásárt, piacot betiltottak, a tájékoztatásra fektetnek nagy hangsúlyt, minden polgármesteri hivatalba, minden gazdához elmennek, hogy az érintetteket ráébresszék, mekkora a felelősségük. „A Büntetőtörvénykönyv szabályozza, hogy bűncselekménynek számít, ha valaki terjeszti a járványt, három hónaptól hat évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható.

Első perctől tudtuk, hogy nem a fertőzött vaddisznók jelentik a valós veszélyt, hanem a felelőtlen emberek

– szögezte le a főállatorvos.

Emberi mulasztás

Rámutatott, Buzău megyében is emberi mulasztás okozta a betegség megjelenését:

egy Tulcea megyei faluból vittek be fertőzött húst a rokonoknak, majd annak a gazdának a disznói is megbetegedtek, de ő sem jelentette idejében, hanem levágta az állatokat, és a húst szétosztotta a faluban.

Sikó Barabási Sándor hangsúlyozta, a fagyasztott húsban is hónapokig megmarad a vírus. A hatóságok arra is felhívják a figyelmet, hogy kísérő dokumentumok nélkül,

ellenőrizetlen helyről senki ne vásároljon élő állatot, húst, vagy húskészítményt, akkor se, ha a piaci árnál olcsóbban kínálják, hiszen az már eleve gyanús.

Kovászna megyében folyamatosan ellenőrzik az esztenákat, a farmokat, és a húsfeldolgozókat. Nyolc esztenát vizsgáltak meg, hetet megbírságolták, egyenként 720 lejre, mert nem tartották be a rendelkezést, hogy nem engedhetik szabadon a sertéseket. A hét sertésfarm közül egynek felfüggesztették az engedélyét:

a kézdialmási mangalicatenyésztő farmon elsősorban azért voltak gondok, mert a mangalicát más körülmények között tartják, gyakran szabad tartásban, de a járvány miatt ez esetben is szigorítani kell a feltételeket.

Sikó Barabási Sándor kifejtette, Kovászna megyében egyre több gazda veteti nyilvántartásba az állatait, hiszen tudatában vannak, hogy ha nincs fülszám, és megjelenik a fertőzés, nem kaphatnak kártérítést.