Jobb munkakörülményeket követelnek a börtönőrök

Simon Virág 2018. szeptember 03., 21:26

Elégedetlenek a munkakörülményeik és a fizetésük miatt a marosvásárhelyi börtönőrök, ezért tiltakozó megmozdulást szerveznek szeptember közepén. Követelik, hogy a fegyházigazgatókat ne kinevezéssel jelöljék meg, hanem szervezzenek versenyvizsgát számukra.

Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

A szociális párbeszéd érdekében szervezett találkozón derült ki, hogy a marosvásárhelyi börtön alkalmazottai roppant elégedetlenek a munkakörülményeikkel és bérükkel, és úgy érzik, hogy a kéréseiket semmibe veszi a szaktárca.

{A}

A szakszervezeti vezetőjük, Alin Pop szerint

a minisztérium több figyelmet szentel a fegyenceknek, mint azoknak, akik felvigyázzák őket.

„Mi is börtönbe zárva dolgozunk, s úgy érezzük, jobb munkakörülményt és fizetést érdemlünk. Sem a rendőrök, sem a börtönőrök esetében nem alkalmazták az egységes bértörvényt, jelenleg nekünk 2009-es évi béreink vannak. Nem tudjuk elfogadni, hogy a befektetésekre megszavazott összeget lecsökkentették, ami azt jelenti, hogy nem javulnak a munkakörülményeink. Követeljük, hogy szüntessék meg az önkényes kinevezéseket, és hirdessenek versenyvizsgát a börtönigazgatók esetében.  A marosvásárhelyi fegyház igazgatóját is már legalább háromszor nevezték ki egy-egy évre. Ez szerintünk nincs rendjén, azt akarjuk, hogy versenyvizsgán válasszák ki a legalkalmasabb vezetőt” – hangoztatta a szakszervezeti vezető.

Marosvásárhelyen szeptember 12-én fognak a börtön előtt tiltakozó megmozdulást szervezni az alkalmazottak, majd tervek szerint október 3-án Bukarestbe mennek tiltakozni.

Idén márciusban a rendőrök és a börtönőrök közösen tiltakoztak a belügyminisztérium és a kormány székháza előtt. Akkor azt rótták fel a minisztérium vezetőinek, hogy nincs valós párbeszéd a belügyminisztérium és a szakszervezetek között, a rendőrök alulfizetettek, a rendszer pedig személyzethiánnyal küzd. A tavaszi megmozduláson Sorin Dumitraşcu, a börtönőrök szakszervezeti szövetségének vezetője kifejtette: már hónapok óta próbálják megértetni a kormánnyal, hogy gondok vannak a munkakörülményeikkel, és hogy nemcsak a fogvatartottak, hanem a börtönőrök körülményein is javítani kell.