Bemutatják a maroshévízi magyar kulturális értékeket

Pataky István 2018. szeptember 03., 18:00

Vizi Imre is fellép szeptember 15-én Maroshévízen, azon az Európai Kulturális Örökség Napjai keretében szervezett kétnapos rendezvényen, amelyen a szervezők az Urmánczy-kastélyt, illetve a Maros parti város turisztikai nevezetességeit szeretnék népszerűsíteni.  

Archív Fotó: Baricz-Tamás Imola

Célunk a magyar kulturális értékek bemutatása a maroshévízi többségi román lakosságnak is, különös tekintettel az eddig a közösség életében kevés szerepet játszó Urmánczy-kastélyra és a nemesi birtokok mentén kialakult Bánffy és Urmánczy fürdőkre – nyilatkozta lapunknak Szabó Tekla  művészettörténész, a szervező Positive Transylvania egyesület elnöke.

Mint mondta, tapasztalatai szerint

a helyi magyar és román fiatalok szinte semmit nem tudnak a város múltjáról,

s őszinte csodálkozással hallgatnak minden olyan információt, ami a kastéllyal, a múlttal kapcsolatos.

{A}

A program külön hangsúlyt fektet a maroshévízi meleg vizű forrásokra, ezeket szeptember 16-án, vasárnap vezetett sétákon,, de egy nagyszabású kerékpáros felvonulás kíséretében is bemutatják, népszerűsítik. Az Urmánczy-kastélyban, illetve annak kertjében kerekasztal megbeszélésekkel, workshopokkal, gyerekeknek szóló játékokkal, kézműves foglalkozásokkal, kiállításokkal, filmvetítésekkel várják az érdeklődőket, a szombati napot 18 órától Vizi Imre szólókoncertje zárja.

Vasárnap a már említett források bemutatása mellett az érdeklődők családos programként kincskereső játékkal ismerhetik meg az egykori fürdőéletet.

A rendezvénynek civil elkötelezettséget erősítő programja is van

Fogadj örökbe egy minikertet! címmel. Civil szervezetek, cégek, iskolák verseny keretében minikertet alakíthatnak ki, ami lehet kerítés mellé felállított raklapban, facsutakban, egy régi tálban, gumiabroncsban, elhagyott zöldterületen. Fákat is lehet ültetni. A szervezők az útvonal minimális területrendezését, takarítását is tervezik. Önkéntes munkára vagy „örökbefogadásra” az útvonal Facebook-oldalán vagy az 0733-309791-es telefonszámon lehet. A kastélykertben italok és grill ételek is fogyaszthatók. A belépés a rendezvényre mindkét napon ingyenes, a részletes programot az Urmánczy-kastély Facebook-oldalán olvashatják.

Szecessziós és népies jelleg
Az Urmánczy kastély Maroshévízen (Toplița), a Maros lapos fennsíkján, 1903 és 1906 között épült. Megrendelője Urmánczy Jeromos örmény származású földbirtokos, tervezője Giacomuzzi Vigilio (Virgilio) tiroli építész volt. Az épület stílusa a szecessziós jegyeket a Kós Károly nevével fémjelzett fiatal építésznemzedékek úttörő népies vonásaival ötvözte, Erdély kastélyépítészetében egyedülálló.