Nem felejtették el Szlovéniában a Maros megyei áldozatokat és az árván maradt gyermekeket

Antal Erika 2018. szeptember 03., 15:48

A májusban történt magyarországi buszbaleset után árván maradt gyermekek támogatása érdekében fogtak össze Szlovéniában, pénzt gyűjtöttek, amiből adománycsomagokat készítettek, majd adták át Marosvásárhelyen. A segítség – mint ígérték – nem egyszeri alkalom.

Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke és Mihael Zupančič, a Szlovén Köztársaság bukaresti nagykövete. Az áldozatok hozzátartozóival találkoztak Fotó: Haáz Vince

A Szlovéniai Komlótermesztők Egyesülete adományokat gyűjtött azoknak a gyermekeknek, akik a májusi tragikus esemény következtében elvesztették valamelyik szülőjüket vagy teljesen árván maradtak. Az adományt a Vöröskereszt romániai szervezetén keresztül juttatták el a hozzátartozókhoz.

Árván maradt kiskorúak

A Maros megyei önkormányzat szervezte meg a találkozót, ahol a diplomata az áldozatok jelenlévő hozzátartozóinak arról beszélt, hogy az élet tele van jó és rossz dolgokkal, szép és szomorú eseményekkel. „Az élet megpróbáltatások elé állít néha, amit összefogással, szeretettel kell legyőzni, reménnyel és hittel” – fogalmazott Mihael Zupančič, felidézve a tragikus májusi napot, amikor a Szlovéniából hazafelé tartó Maros megyei kisbuszban utazók a magyarországi Ceglédbercel közelében történt közúti balesetben életüket vesztették.

A tragédia akkor következett be, amikor a jármű előzésbe kezdett, és a szemközti sávban frontálisan ütközött egy szemből közlekedő homokszállító teherautóval; utóbbi jármű vezetője könnyebb sérüléseket szenvedett. Ahogy arról már lapunk is beszámolt, a kisbusz sofőrje gyakorlatilag élőben közvetítette a Facebookon a kilenc ember halálát okozó ütközést.

{K1}

A balesetet követően a Maros megyei prefektúrán azonnal intézkedtek, sürgősségi csoportot hoztak létre, Nagy Zsigmond alprefektus vezetésével szociális munkások és pszichológusok egyeztettek az érintett községek – Balavásár és Mikefalva – polgármestereivel, hogy segítséget nyújtsanak az áldozatok hozzátartozóinak. Azóta sikerült tisztázni, hogy pontosan hány családot érintett a tragédia, és hány kisgyerek maradt fél-, illetve teljesen árván, ugyanis volt olyan család is, ahol mindkét szülő életét vesztette.

Összefogott a közösség

Érdeklődésünkre Sagyebó István, Balavásár polgármestere elmondta,

a községben hat kisgyerek maradt teljesen árván, akikről a nagymama gondoskodik, teljes odaadással neveli a kiskorú unokáit, mindent megad nekik, de természetesen nehéz a történteket feldolgozni.

A polgármesteri hivatal a temetkezési költségekkel segítette az áldozatok hozzátartozóit, illetve naponta egy meleg ebéddel, amíg az anyagi helyzetük rendeződött. A helyiek is összefogtak, de máshonnan is folyamatosan érkeztek a felajánlások. Szlovéniába már több mint tíz éve jártak dolgozni a baleset áldozatai, hivatalosan vállaltak munkát, megbecsülték ott őket. Itthon házat vettek az ott megkeresett pénzből, gyerekeiket iskolába járatták – magyarázta a polgármester.

Télire újabb adományt ígér a szlovén küldöttség Fotó: Haáz Vince

Mikefalva polgármestere arról beszélt, hogy a balesetet okozó járművezetőnek két gyereke maradt hátra, illetve három kisgyerek az édesanyját és az édesapját is elveszítette.

A gyerekeket eddig is a nagyszülők gondozták, ez most sem változott, de a tragédia megrázta a családot, amely immár keresők nélkül maradt.

Összesen 13 kiskorú gyereket érintett a tragédia.

Nem idegenek voltak, odatartoztak

A Szlovéniai Komlótermesztők Egyesülete által felajánlott támogatást a román Vöröskereszt közvetítésével juttatták el a Maros megyei gyerekeknek. Jelen voltak az eseményen a Vöröskereszt romániai és Maros megyei képviselői is, akik elmondták, továbbra is figyelemmel követik a gyerekek sorsát, fejlődésüket, szorosan tartják a kapcsolatot velük. Ugyanígy a szlovéniai nagykövetség is arról biztosította az árván maradottakat, hogy nem hagyja gondoskodás nélkül őket, a mostani, őszies csomag után

télire újabb adományt kapnak, amely téli ruhaneműt és lábbelit fog tartalmazni.

Ahogy a nagykövet fogalmazott, a szlovéniai állampolgárok úgy érezték, kötelességük segíteni a bajbajutottakon, hiszen amikor ők szorultak nehéz helyzetbe, akkor Románia is, a román állampolgárok is a segítségükre siettek.

„Szlovénia egy kis ország, ahol mindenki ismer mindenkit, és ha baj van, akkor egymás segítségére sietnek az emberek. De azokéra is, akik idegen állampolgárként ott vállaltak munkát, ám nem voltak idegenek, közénk tartoztak” – mondta a nagykövet.

{A}

Az ajándékok átadásán jelen volt Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke és Nagy Zsigmond, Maros megye alprefektusa is, akik arról biztosították a jelenlévőket, hogy továbbra is megadnak minden segítséget nekik, hogy életük zökkenőmentes legyen a tragédia után, hogy feldolgozhassák a történteket.

A gyerekek névreszóló csomagokat vettek át,

amelyben hátitáska, füzet, írószer, ruhanemű, cipő, élelem, játék, televíziókészülék volt.