Nagy igény van a minőségi magyar rendezvényekre

Szász Cs. Emese 2018. szeptember 03., 16:39

A levendulaárustól az operettig, a sporttól a képzőművészetig, a gasztronómiától a koncertekig minden szerepelt a vasárnap zárult Vásárhelyi Forgatag programjában. Az egyhetes rendezvény szervezőinek talán a legnagyobb kihívás, hogy minél szélesebb közönséghez szóljanak. Ez sikerül is.

A legtöbben a Ligetbe látogattak ki Fotó: Haáz Vince

A hét elején már elrajtolt a hatodik Vásárhelyi Forgatag, előbb kerekasztal-beszélgetésekkel, kiállításmegnyitókkal, kulturális műsorokkal szórakozhattak a forgatagozók, de fokozatosan nyílt meg a rendezvény újabb és újabb helyszíne a hét folyamán, hogy a hétvégén már majd’ minden a Forgatagról szóljon a Ligetben, a Forradalom utcai Borudvarban, de a Szféra új helyszínén is, így biztosan mindenki megtalálta a kedvére valót.

{A}

Az esemény dátuma nem véletlen, ugyanis 1482. augusztus 28-án Mátyás király kiváltságlevelével nyert vásárjogot Marosvásárhely,

a Vásárhelyi Forgatag szervezőinek szándéka pedig az volt, hogy az augusztus 28-ától számított hét a városalakító magyar közösség ünnepnapjaivá váljon.

S ha már vásártartó jog, nem hiányzik a vásár sem a rendezvényről: ezúttal is mindent lehetett kapni, mi szem-szájnak ingere: kézműves ékszerek, ruhák, kiegészítők, táskák, használati tárgyak tömkelegéből lehetett választani, de mézet, sajtot, szörpöket és lekvárokat is lehetett vásárfiába hazavinni.

A vásáron kívül is reggeltől estig program fogadta a forgatagozókat: a kis és nagy gyerekek a családi sátrakban játszhattak, kézműveskedhettek, természetismereti programokon vehettek részt vagy épp mesét hallgathattak. A felnőttek az egészségmegőrzés irányába tehettek lépéseket, ugyanis az Egészségforgatag sátrainál több szakorvos is rendelkezésükre állt, a dietetikus tanácsokat adott, a szemész a látást vizsgálta, de anyajegyeink, tüdőnk, gerincünk állapotát is felmérték az orvosok – a vásárhelyiek pedig évről évre ki is használják ezt a lehetőséget.

Egy jó fesztiválnak elmaradhatatlan kelléke az étel és ital is, a gasztronómia leglátványosabb része minden évben vasárnap zajlik, amikor a Bűvös bogrács versenyen csapatok mérik össze főzni tudásukat, de közben az is kiderül, hogy ki tudja a legtöbb virslit megenni a legrövidebb idő alatt. A pálinkák is hagyományosan versenybe szállnak, de idén még a sajtmustrán az is kiderült, hogy a székelykáli fűszeres a legfinomabb sajt – legalábbis a Forgatag közönsége szerint.

A Forradalom utcai Borudvar szervezői sem panaszkodhattak a látogatókra, esténként nagyon sokan kihasználták a Borudvar barátias hangulatát és a sok finom nedűt. Esténként helyi együttesek koncertjei vagy népzene biztosította a bor mellé a hangulatot.

Új helyszínen működött a Szféra Fotó: Haáz Vince

A Szféra idén új helyszínre költözött, de ott is sikerült kialakítani egy laza, kreatív hangulatú kortárs művészetek terét, ahol a bútorfestő műhelytől, a grafitiig és a filmkészítésig sok mindenbe bele lehetett kóstolni. Ez a tér a fiatalok és művészek helye igazán, minden évben a Vásárhelyi Forgatag különleges színfoltja.

A másodjára megszervezett Bolyai Olimpia is újdonságokat hozott, amellett, hogy a sportról és a családokról szólt a nap,

felavatták a sportpályán a sztárok ösvényét is, amelyen marosvásárhelyi legendás sportolók, olimpikonok kaptak egy-egy „hollywoodi” csillagot,

de a szombati nap különlegessége volt az is, hogy felkapcsolták a pálya világítását, amelyre egész évben gyűjtött a Bolyai Collegium Alapítvány.

Fotó: Haáz Vince

A legnagyobb tömeg nyilván esténként volt a Ligetben, amikor népszerű énekesek, együttesek léptek színpadra. Rúzsa Magdi péntek esti koncertjén mondhatni egy tűt sem lehetett leejteni. Annyian voltak a Sportcsarnok előtti téren felállított színpadnál, hogy elhangzott az is, kinőtte a rendezvény a Ligetet. Megénekeltette a közönséget szombat este a Kiss Tibivel kiegészült Csík Zenekar is, Kiss Tibi még a közönség soraiba is bement énekelni és énekeltetni, de a vasárnap esti Quimby koncertjét és azzal járó show-t is sokáig fogják emlegetni még Marosvásárhelyen.

Van igény a minőségi magyar rendezvényekre, akár egy évben kétszer is megszervezhetnék a Vásárhelyi Forgatagot

– ezt egyik este hazafelé tartva egyik taxis fogalmazta meg, aki minden este fuvarozta haza a forgatagozókat, s sokszor hallgatta az elhangzó véleményeket.