Hiányolja a polgármester az IT-szakértők közreműködését

Antal Erika 2018. szeptember 03., 13:29

A digitális városról szervezett kerekasztal-beszélgetésről tudósító múlt heti cikkünkre reagált Marosvásárhely polgármestere, aki kifejtette, „sajnálja, hogy azok, akik most IT-témákkal támadják a polgármesteri hivatalt, úgy tesznek, mintha elfelejtenék az IBM-projektet.”

Képünk illusztráció Fotó: Pál Árpád

 „Ezt a projektet sok évvel ezelőtt indítottuk el” – fogalmazott a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében Dorin Florea. Az elöljáró a replika jogán kifejtette, hogy a polgármesteri hivatal számos eszmecserét, közvitát kezdeményezett, és nyilvánosságra hozta a meghozott döntéseket és a megtett lépéseket.

{K1}

„Azok, akik ma támadnak, a múltkor csupán egyetlen napig tartottak ki, megunták a munkát és elmentek, mondván, hogy más dolguk van (az érdeklődőknek részletekkel is szolgálunk, névvel). A ma támadók közül senkit nem láttam, hogy megvédték volna a várost akkor, amikor ez a projekt egy éven keresztül közvitán szerepelt, a helyi tanácsban pedig elhalasztották és akadályozták” – erősítette meg a polgármester, hozzátéve azt is, hogy senkit nem látott, aki a hivatalban jelentkezett volna, hogy „jöjjön és támogassa, hogy a városháza vegye át az IT-városkának szánt telket, akkor, amikor egyesek »sok odaadással és önfeláldozással« vehemensen ellenezték a projekt megvalósulását” – fogalmazott az elöljáró. 

{A}

A polgármester sajnálatát fejezte ki, hogy „olyan beszédtémák röppennek fel, amelyekben figyelmen kívül hagyják a valóságot”, és ezért azt javasolja, „keressenek valaki mást, akin a port elverhetik”.

Ahogy tudósításunkban beszámoltunk, a 6. Vásárhelyi Forgatag keretében a Teleki Téka udvarán, szerda délután az IT-szakmáról, a digitális város lehetőségeiről beszélgetett négy szakember, akik a közönség kérdéseire is válaszoltak, és többek közt arról beszéltek, miért lenne fontos a város digitalizálása, milyen eredményeket hozna az Marosvásárhelynek.