Külön fogják gyűjteni a zöldhulladékot Csíkszeredában

Barabás Hajnal 2018. szeptember 03., 13:01

A zöldhulladék különgyűjtésére 300 literes zsákokat oszt ki nemsokára a csíkszeredai magánházakhoz a hulladékgazdálkodással megbízott Eco-Csík Kft., ugyanakkor a lakóövezetek hulladékgyűjtőpontjaihoz is terveznek erre a célra ládákat kihelyezni az ősz folyamán, vagy legkésőbb jövő tavasszal.

A taplocai hulladékátrakó-állomáson. Csökkenteni kell a lerakókba kerülő szemét mennyiségét Fotó: Gábos Albin

A júliusban megjelent 74-es sürgősségi kormányrendelettel többek között azt szeretnék elérni, hogy a háztartásokból származó lebomlandó szemét, azaz a zöldhulladék minél nagyobb mennyiségben legyen komposztálva, ezáltal jelentősen csökkenhetne a hulladéklerakókba helyezett szemét mennyisége. Pál Tamás, a hulladékgazdálkodással megbízott Eco-Csík Kft. igazgatója megkeresésünkre elmondta, a jogszabálynak megfelelően

Csíkszeredában is bevezetik a zöldhulladék szelektív gyűjtését, azaz kibővítik ezt a szolgáltatást,

hiszen eddig is elszállították és újrahasznosították a lakóövezetek hulladékgyűjtőpontjaihoz külön letett nyesedékeket, levágott faágakat.

Telephely a komposztálásra

A zöldhulladék szelektív gyűjtésére szeptember elején Csíkszereda 2500 magánházához 300 literes műanyag zsákokat osztanak ki. „Már leadtuk a rendelést a zsákokra annak a cégnek, amelyik megnyerte a közbeszerzést, amint megkapjuk, ki is osztjuk azokat” – mondta Pál Tamás. A tömbházas lakóövezeteknél azonban másképp oldanák meg a lebomlandó hulladék begyűjtését.

A város 78 hulladékgyűjtőpontjához világos zöld színű, 1100 literes tárolókat helyeznek majd ki az ősz folyamán, vagy legkésőbb tavasszal, helyszínenként egyet-kettőt,

attól függően, hogy mekkora igény lesz rá. „Reméljük, a lakosság egy idő után nem dob majd vegyes hulladékot a zöldhulladékos tárolóba” – jegyezte meg az igazgató, hozzátéve, a háztartásoknak kihívás lesz, hogy megoldják a zöldhulladék szelektív gyűjtését.

A hulladékgazdálkodással foglalkozó cég továbbá egy komposztálótelep létrehozását is tervezi a szennyvíztisztító állomás környékére.

Szelektív, de még nem eléggé. A zöldhulladéknak is tesznek majd ki egy-két tárolót Fotó: Gábos Albin

Mi számít zöldhulladéknak?

„Zöldhulladéknak számít minden, ami nem elrohad, hanem felbomlik. Például ilyen hulladék a banánhéj, a pityókahéj, vagyis az ételek közül minden, ami zöldség és gyümölcs. Ezeken kívül többek között a nyesedék vagy a lekaszált fű is komposztálható" – magyarázta Pál Tamás. Hozzátette, a penészes kenyér azonban nem számít zöldhulladéknak. A jogszabállyal arra akarják ösztönözni a lakosságot, hogy minél több zöldhulladékot komposztáljon, aki teheti, az a saját háztartásán belül komposztáljon, ahol ez nem megoldható, ott szervezett módon begyűjtik és komposztálják a hulladékgazdálkodással foglalkozó cégek.

{A}

Évente nő a szemétmennyiség

Csíkszeredában havonta 700–800 tonna szemetet gyűjtenek be. Pál Tamás elmondása szerint évente 10–15 százalékkal nő a hulladékmennyiség, azonban ezzel párhuzamosan egyre nagyobb százalékban gyűjtenek szelektíven a csíkszeredaiak. „Tavaly a teljes hulladékmennyiségnek 31 százalékát sikerült újrahasznosítani, ez pedig jó arány. Csíkszereda a szelektív hulladékgyűjtés terén nagyot fejlődött, a lakók különgyűjtik már a papírt, a műanyagot, az üveget és a fémet” – sorolta az igazgató, hozzáfűzve, most már eljött az ideje a zöldhulladék különgyűjtésének is.