Összefoglalva: ezekről kívánnak dönteni ősszel a parlamentben

Székelyhon 2018. szeptember 03., 10:40

Hétfőn kezdődik a képviselőház és a szenátus idei második rendes ülésszaka. Az őszi ülésszak prioritásai között az új nyugdíjtörvény elfogadása, a közigazgatási, illetve az off-shore-törvény újratárgyalása, valamint a büntető törvénykönyvek módosításainak véglegesítése szerepel.

Kezdődik a parlament idei második rendes ülésszaka. Vitára fel! Archív Fotó: Grigore Popescu/Agerpres

A parlament mindkét házának első ülésén kijelölik a házbizottság új összetételét. Az alelnöki, a titkári és a kvesztori tisztségekre a parlamenti frakciók javasolnak jelölteket, majd szavazásra bocsátják a listát.

Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök hétfőn 13 órára hívta össze a házbizottság ülését, 14 órától a frakciók üléseznek, majd 16 órától kezdődik a felsőház plénumának ülése. A képviselőház házbizottsága hétfőn 14 órától, a plénum szintén 16 órától ül össze.

A törvényhozóknak számos fontos jogszabálytervezetet kell megvitatniuk vagy újratárgyalniuk, illetve véglegesíteniük ebben az ülésszakban. Ezek közé tartoznak a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács megszervezéséről és működéséről szóló, 2004/317-es törvényt, valamint a bírák és ügyészek jogállását szabályozó, 2004/303-as törvényt módosító jogszabályok, amelyeket több ízben is megtámadtak az alkotmánybíróságon. A taláros testület ősszel dönt a legutóbbi óvásokról, majd a parlamentnek összhangba kell hoznia a tervezeteket az alkotmánybíróság határozatában foglaltakkal. Ugyanez érvényes a büntető törvénykönyvet, illetve a büntetőeljárási törvénykönyvet módosító tervezetre is.

{A}

Újra kell tárgyalniuk a képviselőknek és szenátoroknak a közigazgatási törvényt is, amely ellen Klaus Johannis államfő emelt alkotmányossági óvást, illetve a tengeri kőolajlelőhelyekre vonatkozó jogszabályt, amelyet szintén az államfő küldött vissza a parlamentnek megfontolásra.

Az őszi ülésszakban kell elfogadniuk a törvényhozóknak az új nyugdíjtörvényt,

ugyanakkor a szenátusnak még szavaznia kell a család alkotmányos meghatározásának módosítására vonatkozó javaslatról, amelyet a képviselőház már elfogadott. Liviu Dragnea szombaton úgy nyilatkozott, hogy

október 7-ére tűzték ki az alkotmánymódosító referendum időpontját.