Mentalitásváltásra van szükség a cukorbetegek körében: életet menthet a megkülönböztetés

Balázs Katalin 2018. szeptember 02., 18:44

Megbarátkozni azzal a kórral, amely egyre több személynek alakítja át életét, tudni, mit jelent az a tetoválás, mely egy kört, benne T1 vagy T2 feliratot és alatta a dibetes szót tartalmaz – ez is a célja a cukorbeteg gyerekeknek szervezett tábornak, mely az elmúlt héten zajlott Gyergyószentmiklóson.

Utazás a honfoglalás korába. A cukorbeteg gyerekek táborában Lutz Leventének öröm volt a tanítás Fotó: Balázs Katalin

Van, aki szégyelli betegségét, van, aki távol tartja magát a cukorbetegektől. Az alábbiakban nem róluk lesz szó. Olyan gyerekekről és felnőttekről beszélünk, akik a cukorbetegség miatt tudatosabb életformára álltak át, akik összetartanak, keresik egymás társaságát. Tisztában vannak azzal, hogy

a kór létének eltitkolása életveszélyes lehet, ezért vállalják fel például azt, hogy tetoválás kerüljön a bal csuklójukra.

Az életük megmentéséhez, életkörülményeik jobbá formálásához sokan kívánnak hozzájárulni tehetségük, lehetőségük szerint.

Nem vált vízzé a vér

Az elmúlt héten a gyergyószentmiklósi négyes kilométernél szervezett cukorbetegek táborában szép példa mutatkozott az összefogásra, pártolásra. Így például

a közösségkovácsoló kézműves tevékenységeket idén is felvállalta Szőcs Zsuzsanna pszichológus.

Hat esztendeje, amióta a Hargita Megyei Cukorbetegek Egyesülete Gyergyószentmiklóson tábort szervez, ő szaksegítőként van jelen, és immár második éve, hogy férjét is bevonta a segítésbe. Lutz Levente ottjártunkkor a honfoglalás korába kalauzolt vissza, éppen a jurtaállítással végzett. A táborlakók már kívülről fújták, mi az előnye a magyar jurtának, hogy a tetején a kör, mely az égre enged kitekintést, maga a tündök. Így a csillagos mennyezet tündököl, de ha nem stabilan van összeállítva a jurta, akkor a tündök öl.

Sok-sok kérdés közepette tartotta meg rendhagyó történelemóráját Lutz Levente, honfoglaláskori viseletet, harci eszközöket és háromszáz éves fanyerget is bemutatva.

A magyar ősök leleményessége igencsak tetszett a tábori seregnek, és izgalommal láttak hozzá, hogy a nyíllal is közelebbi ismeretséget kössenek.

Kéznyújtásnyira egymástól

Évről-évre nő a cukorbetegek száma, az ötnapos tábor is egyre népesebb. Idén 45 táborozó verbuválódott, a gyerekek számára e lehetőség ingyenes, a kísérő szülő is minimális hozzájárulást kell befizessen.

A költségeket ugyanis fedezik olyan vállalkozók, akik e betegség kapcsán érintettek vagy megérintődnek. Van, aki kifejezetten kéri neve elhallgatását a szervezőktől, mások viszont Isten fizesséért segítenek.

Így az a fogorvos, amely ingyen vállalta a tábor idején jelentkező gyerekek ellátást, vagy az a pékségtulajdonos, aki egy új, kifejezetten cukorbetegeknek való kenyeret készített el, és a táborlakók voltak, akik először fogyaszthatták, majd csak később kerül a kereskedelembe.

Voltak magyarországi segítők is. Egy csapat, akik ingyen és bérmentve vállalták a tetoválást azok számára, akik ennek fontosságát belátták.

Az országban mi vagyunk az elsők, akik életmentő logót tetováltattunk. Már van ilyen szimbólum három személy bal csuklóján, most pedig a tetoválók tizennégy személyt látnak el az egyezményes jellel

– tájékoztatott Suciu Zita táborvezető.

Márton István a kitalálója ennek az életmentő logónak, amelynek felvarrásához önkéntes tetoválókat toboroz, hogy minél több cukorbeteg tünete beazonosítható legyen, és így mielőbb szaksegítséget kaphasson.

Kirekesztettség helyett felpártolás

Nagy nyitottságról árulkodik az, hogy tizennégyen kérték a tetoválást, mert sokan vannak, akik azért nem igénylik, mert a megkülönböztető jelet megbélyegzésnek tartják.

Mentalitásváltásra van szükség, hogy senki se gondolja: ezt a betegséget lehet vagy érdemes letagadni – fogalmazott Suciu Zita, hozzátéve, a táborok a közösségkovácsolás mellett egymás és a betegség elfogadásában is szerepet játszanak. Azt reméli, mindig lesznek segítők, hogy ingyenesen szervezhessék meg ezeket az együttléteket. Fontos az is, hogy az együttlét mindenkire vonatkozik, a tábor nyitott, bárkit szívesen látnak, hogy jobban megismerjék a cukorbetegek világát.