Miért nem működik a nagy csinnadrattával átadott remetei hulladéklerakó? – Barti Tihamér elmagyarázza

Balázs Katalin 2018. szeptember 03., 09:04

Székelyudvarhelyre viszik a remeteiek háztartási szemetét annak ellenére, hogy a nagyközségben kulcsrakész a megyei szintű hulladéklerakó. Az uniós alapból finanszírozott beruházás ezen része készen van már 2016 májusától, mégsem működik.

Remetén a megyei hulladéklerakó 2016 májusára készült el és adták át

– Mi az oka annak, hogy bár több mint két éve elkészült, mégsincs tevékenység a gyergyóremetei hulladéklerakónál?

– Több oka is van ennek, és a legfontosabb az, hogy a projekt egy bizonyos mennyiségű hulladék begyűjtésére volt elkészítve: 92 ezer tonnára. A reális adatok szerint, amit mi a környezetvédelmi ügynökségtől kaptunk, nincs ennyi hulladék Hargita megyében, mindössze valamivel több, mint ennek fele. Ebben az a jó hír, hogy

hosszabb lesz a lerakó élettartama, több ideig tud működni a tervezettnél, nem telik meg olyan hamar. A rossz hír viszont az, hogy a közbeszerzés erre a mennyiségre volt kiírva.

Márpedig csak reális adatok alapján lehet meghirdetni a szemétlerakó működtetésére pályázatot, hogy a jelentkezők pontos számok alapján készíthessenek üzleti tervet. A versenytárgyalást muszáj kiírni, mert az uniótól úgy kaptunk támogatást egy lerakó építésére, hogy működtetését nem önkormányzati cégre, hanem versenyeztetés alapján a legjobbnak bizonyuló magánvállalkozásra bízzuk. A dokumentáció véglegesítésén dolgoznak szakemberek, és remélem, a versenytárgyalás még az idén ősszel megtörténhet.

Barti Tihamér. Archív Fotó: Gecse Noémi

– Több okot is említett, melyek hátráltatják még a haladást?

– Amiatt is húzódott az idő, hogy Romániában megváltozott a közbeszerzési törvény, ami az ilyen jellegű koncessziós szerződéseket szabályozza. Az új törvényt meghozták, de a működési normái késtek. Amikor meglett a végrehajtási utasítás, akkor a mennyiségekkel kapcsolatos normákra kellett várnunk. Romániában négy megye van, amely kiírta a közbeszerzést az eredeti projektadatok szerint, és a vállalkozások csődbe mentek, illetve pereskedések folynak, mert irreális szemétmennyiség-adatokkal számoltak. Most jött rá a minisztérium, ezek alapján, hogy a közbeszerzést reális alapra kell építeni, nem az unió felé lejelentettekre. Mi ezt sokszor jeleztük, a minisztérium nem akart tudomást venni róla, amíg minden konferencián nem azt hallották, kérik az engedélyt, hogy reális számokkal dolgozhassanak.

A romániai bürokrácia és törvénykezési hiányosságok áldozata ez a helyzet.

{A}

– A stagnálás idején képződnek-e veszteségek? Például a lerakó eszközei, gépjárműparkja károsodik-e, illetve volt-e biztosítás kötve rájuk az idei évre?

– Megkérdeztem kollégáimat, és azt mondják, kárról nincsen szó. Az autókra nincs biztosítás kötve, hiszen nem járnak ki az útra, viszont karbantartják, így nem képződnek veszteségek.

– Van-e a pályázatban arra vonatkozó határidő, hogy a lerakót mikor kell üzembe helyezni?

– Van, de lévén, hogy komplex hulladékgazdálkodási program ez, a határidő arra vonatkozik, hogy mikor kell befejezni teljesen a beruházást. A lerakóépítés mellett zajlott nem EU-konform lerakók bezárása, átrakók építése.

2019 végéig kell a nagy projektet lezárjuk, de mi arra gondoltunk, hogy ha megvan a beruházás ezen része, akkor indítsuk el a közbeszerzési eljárást, hogy kulcsrakész lerakónk legyen.

A hulladéklerakó felülnézetből. Várni kell, hogy használható legyen

– Amennyiben meglenne a nyertes szolgáltató, beindulhatna akár holnaptól is a lerakó?

– A minisztériumon múlik ez. Ha jóváhagyja, hogy szállíthatjuk a hulladékot, akkor igen, de dönthet úgy is, hogy csak akkor indul Remetén a tevékenység, amikor lezárul a teljes projekt. Egyébként mi azt szeretnénk, hogy erre már idén sor kerülhessen. Van rá lehetőség, mert azt látjuk, hogy az eredeti állásponthoz képest a minisztérium is fokozatosan enged. Románia úgy viszonyul ehhez a kérdéshez, ahogy az unió szorítja őt.