Kilencnapos hagymafesztivál, kúltúrotthon-avatóval

Kömény Kamilla 2018. szeptember 01., 14:48

A korábbi évekhez hasonlóan színvonalas kulturális programot állítottak össze a X. Madéfalvi Nemzetközi Hagymafesztivál szervezői, ugyanakkor újdonságokkal is készülnek. A legfontosabb tudnivalókról sajtótájékoztatón számoltak be.

A hagymafesztivállal avatják a kívül-belül megújult művelődési központot Fotó: Gábos Albin

Az idei, több mint egyhetes Madéfalvi Nemzetközi Hagymafesztivál programjáról számolt be Balló Ibolya, a Madéfalvi Ökotourist Egyesület elnöke pénteki sajtótájékoztatóján. Mint kiderült, idén szeptember 8–16. között rendezik meg tizedik alkalommal a népszerű eseményt, amely azért tart kilenc napig, mert ezúttal a megújult kultúrotthont is használatba veszik a helybéliek.

Ennek kapcsán azt is előre bocsájtotta, hogy idén a művelődési ház mellett több helyszínen zajlik majd az esemény – a programpontoknak helyet biztosít többek között a Siculicidium-kápolna, az Amadé Panzió melletti sportpálya, a helyi közbirtokosság székhelye, valamint újdonságként a Siculicidium-emlékmű mögötti tér is.

Használatba veszik a kultúrotthont

A hagymafesztivál nyitóeseményét szombaton, szeptember 8-án a Siculicidium-kápolnában tartják, ahol az érdeklődők Székelyföldön először tekinthetik meg a Mátyás király – mecénás és katona elnevezésű vándorkiállítást. A több mint egy éve nem használt művelődési központot vasárnaptól veszik újra birtokba a helybéliek, ugyanis fél egytől ünnepi dísztanácsülést, este nyolctól pedig a tizennyolcévesek bálját tartják ott.

{A}

Az azt követő napokban is benépesedik majd a kultúrotthon: délelőttönként rajzfilmvetítések lesznek a helyi iskolásoknak, esténként pedig komolyzenei esten, filmvetítésen, a Mereklye néptáncegyüttes Számadás előadásán, táncházban, valamint hagymabálban is részt vehetnek az arra nyitottak – avatott be az illetékes.

Koncertek szombaton, vasárnap

Idén sem marad el az önkormányzatok labdarúgótornája – amelyet szeptember 13-án tartanak – és a székely települések focibajnoksága sem – ez 14-én lesz. A Csompoly közbirtokosság székházában 14-étől megtekinthető lesz Tanai Guzorán Erika Anna – Örökség című kiállítása, továbbá gyermekfoglalkozásokba, gyermektáncházba kapcsolódhatnak be a legkisebbek. Idén is a zárónap, szeptember 16-a lesz az esemény legkiemelkedőbb része: a Siculicidium-emlékmű mögötti téren megtartják a hagymás ételek főzőversenyét, lesz hagyományos termékek kiállítása és vására, valamint kulturális műsorokat is meg lehet majd tekinteni – szám szerint tizenegy hagyományőrző csoport lép majd színpadra – avatott be a részletekbe Balló Ibolya.

Archív Fotó: Kristó Róbert

Megjegyezte, újdonság lesz idén, hogy nemcsak vasárnap (szeptember 16.) lesznek koncertek – 3+2 és Brill zenekarok szórakoztatják a jelenlévőket –, hanem már szombat (szeptember 15.) este is, amikor dzsesszdélután lesz az Ineffable zenekar közreműködésével, majd a Dynamic zenekar lesz hallható.

A kultúrotthon felújításáról

Júliusban – egy évvel a kivitelezési határidő lejárta előtt – befejezte a kivitelező a madéfalvi kultúrotthon teljes körű felújítását, amelyet több mint egyhetes kulturális programmal avatnak fel. A munkálatot az önkormányzat által a Vidékfejlesztési Alaphoz benyújtott nyertes pályázat révén vitelezték ki. A rendelkezésre álló 500 ezer euróból (2,2 millió lej) nemcsak az épület kapott új arculatot, hanem a környékének területrendezése és a parkolók kialakítása is megvalósult A belső munkálatok során a könyvtár helyén egy páholyszerű részt alakítottak ki, amivel 300 fősre bővítették a terem befogadóképességét, továbbá egy tálalót is létesítettek. Kicserélték a nyílászárókat, légcserélő rendszert szereltek be, és a fűtésrendszer átalakítása is megtörtént. Korszerű hang- és fénytechnikai rendszert üzemeltek be, a korábbi magas színpad helyére újat készítettek, és színházi függönyt is vásároltak. Mindemellett a színpadhoz külön női és férfi öltözőket, azokhoz mosdót létesítettek, illetve próbatermet is kialakítottak.