Medveelszállítás Csíkszeredából: csak az odautat fizeti az önkormányzat

Barabás Hajnal 2018. augusztus 31., 21:45

Elszállítanak egy anyamedvét, illetve három bocsát Csíkszeredából. A beavatkozást a helyi önkormányzat rendelte meg a Szilos vadásztársulattól, amellyel nemrég kötött szerződést. A hargitai megyeközpontba bejáró négy medve elszállításáért hatezer lejt fizet az önkormányzat.

Több medve is bejár Csíkszereda belterületére. Hamarosan elszállítanak közülük egy medvecsaládot. Képünk illusztráció Fotó: Pál Árpád

Tudomásul vette és jóváhagyta a csíkszeredai önkormányzati képviselő-testület a pénteki ülésen azt a szerződést, amelyet az önkormányzat és a Szilos vadásztársulat kötött múlt héten, amikor ki kellett lőni a városba betévedt medvét. A kilövési engedélyt akkor rekordgyorsasággal bocsátotta ki a minisztérium, miután a Puskaporos utca egyik udvarán megölt egy kecskét a medve, majd más házakhoz is betört, és megkergette az utcán tartózkodókat. Végül az Octavian Goga Főgimnázium udvarán lőtték ki a nagyvadat.

{K1}

Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere elmondta, most a beltelkesített övezetben lévő vadállomány egyes példányainak begyűjtéséről és eltávolításáról szóló szolgáltatási szerződést fogadták el, amelyet polgármesteri rendelettel kötöttek meg augusztus 21-én, a korábban említett eset apropóján.

{A}

A szerződés értelmében már megrendelték a vadásztársaságtól egy anyamedve, illetve három bocsának eltávolítását, amelyek szintén bejárnak Csíkszeredába.

A négy medve elszállításáért 6000 lejt fizet a város.

„Ez az összeg tartalmazza többek között a szükséges engedélyek beszerzésének költségét, a szállítást, a befogást, valamint az altatólövedékeket” – sorolta az alpolgármester. Hozzátette,

a medvék elköltöztetéséhez már rendelkeznek minisztériumi engedéllyel.

Ennél több részletet viszont – a vadásztársaság kérésére – nem mondhat az alpolgármester, mindössze még annyit, hogy amint befogják a vadállatokat, távoli helyre szállítják.

Egyébként a napokban a Hunyadi János utcában láttak egy medvét, ezért riasztották a csendőrséget a lakók, továbbá csütörtökön a zsögödi Natúr lakópark felé vezető úton is láttak egy anyamedvét, három bocsával.