Sokan kérik az európai egészségbiztosítási kártyát Hargita megyéből

Molnár Rajmond 2018. augusztus 31., 11:10

Meglepő adatot közölt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár: Bukarest után Hargita megyéből igényelték a legtöbb európai egészségbiztosítási kártyát júniusban és júliusban, szám szerint 6071-et.

Forrás: Országos Egészségbiztosítási Pénztár • Infografika: Tóth Szilárd

Az ezzel kapcsolatos statisztikát az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a minap tette közzé Facebook oldalán. A főváros majd Hargita megye után Maros megyéből kérvényezték legtöbben a dokumentumot, sorban következik Temes megye, azután pedig Konstanca. A három utolsó megye az összesítésben Ialomița, Giurgiu és Vráncsa. Utóbbiakban 300-nál is kevesebb személy igényelte a kártyát az említett két hónap alatt.

{A}

Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatója szerint az említett statisztika bizonyítja, hogy

a Hargita megyei emberek odafigyelnek arra, hogy külföldi tartózkodásuk alatt is biztosítva legyen az esetleges sürgősségi egészségügyi ellátásuk.

Ugyanakkor úgy véli, az általa vezetett intézmény sokat tesz azért annak érdekében, hogy a média felületein tájékoztassa a lakosságot az egészségbiztosítási pénztárral kapcsolatos ügymenetekről. A statisztika szerint jelenleg 253 360 biztosított személy van Hargita megyében, az európai egészségbiztosítási kártyát pedig 12 802-en igényelték ez év júliusáig. Ez az arány azonban még mindig kevés a biztosítottak számához képest, így a vezérigazgató arra bátorít mindenkit, hogy igényelje a dokumentumot, amennyiben külföldre utazik. Ugyanis sosem lehet tudni, mikor lesz rá szükség.

Az európai egészségbiztosítási kártya arra jogosítja fel a Romániában élő, egészségbiztosítással rendelkező, külföldre utazó személyeket, hogy szükség esetén ingyenes sürgősségi egészségügyi ellátásban részesüljenek.

A kártya az Európai Unió országaiban, továbbá Norvégia, Liechtenstein, Izland és Svájc területén érvényes az egészségbiztosító rendszerében működő kórházakban.

Az európai egészségügyi kártyát személyesen lehet igényelni Csíkszeredában az egészségbiztosítási pénztár székhelyén, de az intézmény honlapján is megtalálható az igénylési űrlap, amit kitöltve a személyazonossági igazolvány másolatával együtt e-mailben, faxon vagy postán is el lehet küldeni. A kártya kiállítása ingyenes, öt munkanap alatt elkészül, és a postás házhoz is viszi a megadott címre. A dokumentum egy évig érvényes, újabb kártyát pedig a lejárati idő előtti harminc napban lehet kérni. Duda hangsúlyozta, a dokumentumot ne utolsó pillanatban kérvényezze az, akinek szüksége van rá, mivel a nagy igény miatt nehézkes rövid időn belül sok kártyát kiállítani. Ugyanakkor a nyomtatás is időt vesz fel. Ezek miatt torlódhat a kártyák kiszállítási ideje.