Zsibong a Liget is a Vásárhelyi Forgatagon

Szász Cs. Emese 2018. augusztus 30., 20:29

Hétvégén a Liget lesz a Vásárhelyi Forgatag központi helyszíne, ahol az esti koncertek mellett napközben is számos program várja a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Archív Fotó: Boda L. Gergely

Pénteken már beindul a zsongás a Ligetben is, és vasárnap estig tart. Kezdődik a kézműves vásár, amelyen negyven árus kínálja majd portékáit. Hétvégére beköltözik a fák közé a Teleki Téka, amelynek Olvasó kuckója nemcsak a felnőttek, de a gyerekek számára is jó feltöltődést nyújt majd, ha kissé elfáradtak a forgatag-pörgésben.

Gyerekkoncert Szalóki Ágival

A Ligetben mindig közkedveltek a családi és gyermekprogramok, ahol péntektől vasárnapig különböző foglalkozások várják a legkisebbeket, illetve vasárnap 16 órától Szalóki Ági Körforgás című gyerekkoncertjét.

{A}

A civil sarokban kincsvadászatra hívja a kalandra vágyókat az EKE Marosvásárhelyi egyesülete, de szerveznek még kvízt, memóriajátékot és fotókiállítást is. Az aromasátorban az egész hétvége az illóolajokról fog szólni, a telefonos szeretetszolgálat pedig fotókabinba csalogatja az embereket. Szombaton és vasárnap lesznek programjai a HIFA egyesületnek, amelynek keretében a fogyatékkal élők világával ismerkedhetünk meg közelebbről. A Focus Eco Center és a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete pedig szombaton várja programjaira az érdeklődőket, de az unitáriusoknak is lesz egy sátra a Ligetben, valamint a hagyományokhoz híven a csíkszeredai főkonzulátus is kiköltözik.

Egészségmegőrzés a Ligetben

A Gedeon Richter támogatásával az egészségforgatag keretében naponta 10 és 17 óra között szakemberektől kaphatunk válaszokat kérdéseinkre, de szűrővizsgálat elvégzésére is lesz lehetőség. Újra jelentkezik a Fomco sziget a 3D-kamionparkoló szimulátorral, nem hiányozhat az íjász célba lövés, a gumiabroncsos pihenősarok, illetve különböző játékokon is részt lehet majd venni.

Archív Fotó: Vásárhelyi Forgatag

A gasztrosarok szervezésében pénteken 19 órától whiskykóstolót tartanak a marosvásárhelyi várban, szombaton délelőtt pikniket szervez családoknak a Petry hentesüzlet a várban, ahol 11 órától az Anyafőz Facebook-csoport tart beszélgetést az eltevésekről, majd este 17.30-tól a III. Erdélyi Pálinka és Párlatverseny díjátadó ünnepségén vehetünk részt a Kultúrpalota kistermében. Vasárnap tartják a Bűvös bogrács csapatos főzőversenyt, és a közkedvelt virslievő verseny sem marad el.

A MIET (Maros Megyei Ifjúsági Tanács) is változatos programokkal készült a Forgatagra. Szombaton és vasárnap különböző beszélgetésekkel és szájkaratéval várják a forgatagozókat.

Szombaton sport is, népzene is

Az V. Erdélyi Legényes- és Verbunkverseny pénteken lesz megtartva délután 5 órától a Kultúrpalotában, majd a díjazottak műsorukat újra előadják este fél 10-től a Borudvarban. Szombaton a Maros Művészegyüttes szervezésében egy egész napot szánnak a népzenének és néptáncnak. A Folknapon 14 néptáncegyüttes lép színpadra a Ligetben.

Szombaton nemcsak a népzene, de a sport is főszerepet kap. A Bolyai sportpályára várják a családokat, ahol sport- és ügyességi versenyeken lehet részt venni, érdekes sportokat is ki lehet próbálni, illetve a Fuss egy kört a Bolyaiért jótékonysági futást is megszervezik.

Koncertek minden mennyiségben

A borudvarban különböző borászatok mutatkoznak be, este pedig népzenei koncertek adják meg a hangulatot a kellemes beszélgetésekhez, a borozgatáshoz. A Szférában minden helyet kap, ami kortárs művészet, ráadásul új helyszínen, a volt Európa Gimnázium udvarán. Ha hétvége, akkor indul a koncertforgatag a Ligetben is. Pénteken a Metropol Group, majd Rúzsa Magdolna, szombaton az Eztán Együttes, valamint a Csík Zenekar és Kiss Tibi, vasárnap pedig Koszika & The Hot Shots és a Quimby zenél. A koncertek minden nap 18 órától kezdődnek.