Ismét olimpiának ad otthont Csíkszenttamás

Kömény Kamilla 2018. augusztus 30., 19:54

Újra fellobban az olimpiai láng Csíkszenttamás határában, hiszen vasárnap tartják meg a negyedik Falun az olimpia elnevezésű tréfás vetélkedőt.

Furfangos megpróbáltatásokon mérhetik össze teljesítményüket a felcsíki fiatalok idén is. Archív Fotó: Gecse Noémi

Negyedszerre szervezik meg a hétvégén a Falun az olimpia elnevezésű „igazi falusi roadshowt” Csíkszenttamáson.

A szervező helyi önkormányzat vasárnap déli egy órára vár minden kikapcsolódni, szórakozni vágyót a Szent Anna-feredőhöz, ahol tíz felcsíki csapat – Balánbánya, Csíkszentdomokos, Csíkszenttamás, Csíkkarcfalva, Csíkdánfalva, Csíkmadaras, Csíkrákos, Madéfalva, Csíkcsicsó és Csíkszentmihály – méretteti meg tudását a nem mindennapi versenyszámokban – ismertette Kedves Róbert.

Csíkszenttamás polgármestere továbbá elmondta, az előző évekhez hasonlóan

a versenyző csapatok öt személyből állhatnak – négy férfi, egy nő –, amelyek csapatkapitánya az illető település polgármesterének vagy alpolgármesterének kell lennie.

Változásra is lehet számítani a rendezvényen, hiszen egyes versenyszámok szabályzatán szigorítottak, némely játékokon változtattak, plusz furfanggal egészítették ki.

{A}

Tizenegy versenyszám

Az esemény vasárnap egy órától kezdődik a csapatok fogadásával, fél kettőtől köszöntik a jelenlevőket, két órától pedig elkezdődnek a furfangos versenyszámok:

a tojásszedés tyúk alól, buglyahordás, szatyros létrába futás, báránysacc, fűrészelés, kapós tojás, talicskás vízhordás, gumicsizmadobás, bálaszlalom, szalmazsáktömés, járomba futás.

Délután fél hattól díjazzák majd a legjobban teljesítő csapatokat. Közben lesznek kézműves foglalkozások, lovaglási lehetőség, és tombola, amely által nemcsak élményekkel, hanem értékes nyereményekkel térhetnek haza a jelenlevők – részletezte a községvezető.

Szórakoztató rendezvény

Azzal kapcsolatban, hogy miben rejlik az egyre látogatottabb rendezvény népszerűsége, az elöljáró kifejtette: a magyarországi Parasztolimpia alapján székely furfanggal fűszerezve megszervezett esemény egyik legnagyobb vonzereje talán a szórakoztató jellege. Az emberek ugyanis

jókat tudnak derülni azon, ha a népi szokásokra, munkákra épülő versenyszámokban látják a fiatalokat.

Emellett az sem elhanyagolható, hogy régi szerszámokkal, munkákkal is megismerkednek ilyenkor a fiatalok, illetve közösségépítő ereje is van a rendezvénynek, hiszen ilyenkor találkoznak, kapcsolatokat építhetnek a felcsíki ifjak.