Ha nem most akarja mindenki eladni, akkor jó áron lehet értékesíteni a pityókát

Kömény Kamilla 2018. augusztus 30., 21:50

Jelenleg 1-1,2 lejt adnak a pityóka kilójáért, de ha mindenki most szedi ki és próbálja eladni a termését, az az árak visszaesését eredményezheti – hívja fel a termelők figyelmét a Hargita megyei mezőgazdasági igazgató.

Szedik a pityókát az alcsíki mezőben. Az eddig begyűjtött mennyiségek alapján 24 tonna a megyei termésátlag Fotó: Gecse Noémi

Kedvez az időjárás, így egyre több Hargita megyei gazda fog hozzá a pityókaszedéshez. Az elmúlt időszakban

közel ezer hektárnyi parcelláról gyűjtötték be a pityókatermést a megyei gazdálkodók a teljes mintegy 7500 hektárnyi burgonyaföldről

– számolt be Török Jenő. A Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője azt is kiemelte, hogy

az utóbbi évekhez képest nagyon jó áron, 1-1,2 lejért lehet értékesíteni a burgonya kilogrammját.

Van, ahol hektáronként közel 40 tonna, máshol viszont alig több mint 10 tonna pityókát gyűjtöttek be Fotó: Gecse Noémi

Emiatt pedig fontosnak tartotta arra is felhívni a termelők figyelmét, hogy

ne essenek abba a hibába, hogy hirtelen mindenki el akarja adni a termést, mert az az árak visszaesését eredményezheti.

Jó lenne ezen a szinten megtartani az árakat. Ha valaki tart attól, hogy rothadni kezd a pityókája tárolás alatt, annak az előtárolást ajánlja – szalmabálák között, szellős tárolóban – pár hét után az újraválogatásnál pedig kiderül, hogy van-e ok az aggodalomra.

Fotó: Gecse Noémi

Hollandiába exportálni

Továbbá arról a rendkívüli eseményről is beszámolt az intézményvezető, hogy egy hollandiai cég nevében keresték fel őt a napokban, hogy olyan termelők elérhetőségét adja meg, akiktől nagy mennyiségű étkezési pityókát tudnak felvásárolni. Ez amiatt rendhagyó, mert Hollandia az Európai Unió legnagyobb burgonyatermelői közé tartozik, és

eddig nem volt rá példa, hogy székelyföldi pityókát exportáljanak oda – ennek elsődleges oka lehet, hogy a nagy burgonyatermelő északi országokban a szárazság miatt gyengébb lett a termés.

A megkeresést jó lehetőségként értékelte a szakember, s mint fogalmazott, rá is férne a székelyföldi gazdákra, hogy jó áron, nehézségek nélkül tudják értékesíteni a pityókatermésüket.

Fotó: Gecse Noémi

Terméshozambeli különbségek

Emlékeztetett arra is, hogy

az elmúlt években kiszedéskor mindössze 40-50 banit adtak a pityóka kilójáért, ami később sem emelkedett jelentősen, s alig lehetett felvásárlót találni.

Így a mostani ár kárpótolhatja a termelőket az előző évi szűk esztendőkért, illetve az idei befektetett munkájukért is, hiszen a burgonyavésznek kedvező időjárás miatt sok munkát igényeltek a parcellák. Azt is tisztázta ugyanakkor, hogy parcellánként, fajtánként változik a megyei gazdák pityókatermésének mennyisége. Van akinek a pityókaföldjei nem sínylették meg a meleg, nedves időjárást, s a tavalyihoz hasonló terméshozammal számolnak, másoknak viszont jelentős terméskiesést okozott a belvíz vagy a burgonyavész.

Az eddig kiszedett mennyiségek alapján 24 tonna a megyei termésátlag: vannak olyan parcellák, ahonnan hektáronként közel 40 tonna pityókát szedtek fel, míg másokról alig haladta meg a 10 tonnát a begyűjtött mennyiség

– részletezte Török Jenő.

Fotó: Gecse Noémi

Mit mond a termelő?

Ferencz Tibor szépvízi gazda megkeresésünkre arról számolt be, hogy idén 20 hektáron termesztettek burgonyát, mostanra pedig 12 hektárnyi földről takarították be a termést. Mint mondta,

fajtánként változik ugyan a terméshozam, de nincs oka panaszra, hiszen a tavalyihoz hasonló mennyiséget tudtak begyűjteni az elmúlt hetekben – hektáronként 30-40 tonnát.

A pityóka kilóját jelenleg egylejes áron tudja értékesíteni, amit az előző évek áraihoz képest jónak nevezett. Megjegyezte azt is, hogy állandó felvásárlóköre, húsz éve visszatérő ügyfelei vannak, így az értékesítést nem szokott problémát okozni.

Fotó: Gecse Noémi