Alaposan átalakul Gyergyószentmiklós központja, amennyiben lesz rá anyagi fedezet

Balázs Katalin 2018. augusztus 30., 19:56

Amennyiben pénzt kap az elképzelés kivitelezésére Gyergyószentmiklós önkormányzata, a város központjának fele autómentes lesz, a másik részen pedig kétirányú forgalom halad majd át. Alacsony növésű cserjék teszik lehetővé, hogy a műemléképületek homlokzata látszódjon.

Ha nyerne a pályázat, újra lenne szökőkút, a központ visszanyerhetné az egykori vásártér-jellegét Fotó: Balázs Katalin

A gyergyószentmiklósi döntéshozó testület rendkívüli ülésén első napirendi pontként szerepelt egy közterület-rendezés műszaki-gazdasági mutatóinak elfogadása, a dokumentáció jóváhagyása. A városközpont átalakításának tervét ismertette Nagy Zoltán polgármester, a döntéshozók szavazatát kérve, hogy egy pályázatra benevezve az elképzelés kivitelezéséhez anyagi alapra szert tegyen Gyergyószentmiklós.

A jelenlegi városvezetés terve nem csak a Szabadság tér korszerűsítését foglalja magába, hanem a belecsatlakozó utcák egy részének rendezését és középület-feljavításokat is.

Biciklis és gyalogosbarát elképzelés

„Forgalomátszervezés szerepel a tervben. Ennek eredményeként a főtér egyik része lezáródna az autós forgalom előtt, a másik fele kétirányúvá válna, a közlekedést pedig egy új körforgalom segítené” – ismertette az elképzelés alapját Nagy Zoltán. Részleteiben ez azt jelenti, ha a kivitelezés megtörténik, akkor a

Csíkszereda felől érkezők balra térve a Vákár-ház, nagyáruház útvonalán haladnak el, a mozi épülete közelében egy körforgalom lesz, mely segít abban, hogy a polgármesteri hivatal, azaz a Novák palota felé jussanak tovább.

Aki a Kossuth Lajos utcára akar innen letérni, lévén, hogy szűkös a hely körforgalomhoz, nagy valószínűséggel el kell mennie az úgynevezett új posta előtti körforgalomig, és onnan térhet vissza, kanyarodhat jobbra. Ezt segíti majd a mobilitási tervbe belefoglalt intelligens forgalomirányítási rendszer is, mely jelzőlámpákat tartalmaz.

A park túloldalán, a Lengyel háztól felfelé lezárnák a forgalmat.

A beruházás teljes értéke 9 millió 59 ezer lej, mely az útátépítés és parkrendezés, közvilágítás-korszerűsítés és esővíz-elvezetés mellett még díszkivilágítást is tartalmaz Fotó: Balázs Katalin

A volt Cifra-ház elé, a mai Fejlesztési Bank épületének közelébe, ahol egykor a Békény-patak egyik ága haladt, tervezik a szökőkutat. Ez budapesti mintára szabályozható lenne: alkalmanként vízzuhataggal frissítené a levegőt, máskor pedig az egyenes felület rendezvénytérként funkcionálna.

Ugyanakkor biztosítanák a központi épületekre való rálátást, föld alá kerülnének a villanyvezetékek, a zöldövezet nem csökkenne, de a fákat bokrok váltanák fel, és a parkban kerékpársáv-kialakítása is lehetségessé válna.

{A}

A terv átgondolt, a támogatás remélt

Nagy Zoltán kijelentette: a főteret teljesen átépítik. Erre már különböző szakhatósági tanulmányok készültek, melyek összesen 17 711 négyzetméteres felületet érintenek. Ebből közel 6500 négyzetméter park marad, 891 négyzetméter kerékpárút lesz. A beruházás teljes értéke 9 millió 59 ezer lej, mely az útátépítés és parkrendezés, közvilágítás-korszerűsítés és esővíz-elvezetés mellett még díszkivilágítást is tartalmaz.

A tanácsülésen részt vevő mind a tíz szavazati joggal rendelkező személy egyetértett a beruházás szükségességével.

A Székelyhon kérdésére a polgármester kijelentette: a központrendezési terv tökéletesen illeszkedik a városrendezési tervbe, ráépül a forgalmi tanulmányra és a mobilitási tervnek is része. Ezek képezték alapját a tervezésnek, és hozzá megszerezték azokat az engedélyezéseket is, amelyek a műemlékzóna által megköveteltek.

Fotó: Balázs Katalin

Az Európai Uniós kiírásra a központi régióban kétszáz százalékos a jelentkezés, ezért kérdéses leginkább, a nyertesek közé kerül-e a terv. Nagy Zoltán úgy fogalmazott,

reménykedik a pozitív elbírálásban, ugyanis a projekt nagysága lehetetlenné tenné az önerőből való kivitelezést.

Nem tragédia az sem, ha nem valósulhat meg hamarosan ez a beruházás, mert nincs közvetlen hatással a közösségre:

Időszerű lenne a központrendezés, de ha késik, akkor is megy tovább az élet.

Sürgetőbbnek tartom azokat a projekteket, melyek révén kulturális, turisztikai intézmények létrehozására nyílik lehetőség, melyek Gyergyószentmiklóst még inkább a térség központjává teszik” – részletezte az elöljáró.

Egyhangú döntések születtek
A rendkívüli testületi ülésen elhangzott: egy pályázati kiírásra nevezett be a város, mely kulturális és szociális tevékenységeknek helyet adó épületek feljavítását célozza, de része lehet közterület-rendezés is. Ebbe foglalják be a főtérbe becsatlakozó Fürdő és Budai Nagy Antal utca felújítását új útburkolattal, parkolók, járda, illetve a Fürdő utcában kerékpárút kialakításával. A pályázat értéke 4,3 millió lej. Már év elején tájékoztatta az önkormányzati képviselőket a sportiskola vezetősége, hogy a várossal közösen működtetett sportcsarnok fenntartása nagyobb anyagi ráfordítást igényel. 40 ezer lejt különített el erre az önkormányzat, belőle 12 ezer lejt már átadtak, most közel 15 ezer lejre van szükség és fogadókészség. A Basilides Tibor sportcsarnok önkormányzati tulajdon, közel tíz éve a sportiskola adminisztrálja és mostanáig a fenntartási költségeket is a sportiskola gazdálkodta ki. Az önkormányzat idéntől a működéshez szükséges nyersanyag-költségeket állja, a személyzeti béreket a tanintézet vállalja – ez az egyetlen módja annak, hogy a sportiskola ne mondjon le az adminisztrálási teendőkről. A polgármester elképzelésével egyetértett a testület: ez a rövid távú, járható módja annak, hogy a város egyetlen sportcsarnokára ne kerüljön lakat. A tisztségjegyzék módosítását is ellenvetés nélkül fogadták el: megüresedett a zöldövezetekért felelős állása, meghirdetésének kritériumait alakították át, hogy a frissen végzettek is megpályázhassák.