Van, ahol a szülők hozzájárulását is kérik az iskolák nyári karbantartásánál

Simon Virág 2018. szeptember 04., 11:01

Már nincs sok hátra iskolakezdésig, és Marosvásárhelyen mindenhol még nagyüzemi módban javítják az iskolákat. Az elmúlt időben a helyi költségvetésben évről-évre több pénzt hagytak jóvá az oktatásra, az iskolák, óvodák karbantartására.

Nagylélegzetű felújítás az egyik marosvásárhelyi középiskolában. Máshol csak kisebb javításokat végeznek Fotó: Haáz Vince

A teljesség igénye nélkül soroljuk, hogy a marosvásárhelyi városháza hol végeztetett felújításokat, javításokat idén nyáron. A városházától kapott közlemény szerint összesen 23 tanintézményben dolgoztattak.

Sportpályák, udvarok, mellékhelyiségek

A helyi költségvetésből az Európa és a Dacia Általános Iskolákban a mellékhelyiségeket újították fel és a folyósokon levő falburkolatot cserélték ki. A Papiu Nemzeti Kollégiumban befejezték az évekkel ezelőtt elkezdett padlástéri munkálatokat, jelenleg osztálytermeket alakítanak ott ki, hogy iskolakezdéskor azokat is elfoglalhassák a diákok. A tervek szerint még idén ősszel nekifognak a Papiu homlokzata felújításának is, ez csak a főbejáratot érinti, így az oktatást nem fogja akadályozni.

Teljesen felújítják a Szász Albert Sportiskola sportpályáit, új burkolatot kap a futball-, kézilabda- és kosárlabdapálya, de az atlétikapálya is.

Új épületet is készítenek oda, amelyben a sérült sportolókkal fognak foglalkozni. A Transilvania Gazdasági Kollégium udvarán a járdákat újították fel.  A Mihai Viteazul Általános Iskola udvarára tartós színes festékkel társas- és ugrálójátékokat készítettek. Az iskola sportpályáját is rendbe tették és a mellékhelyiségeket is felújították. Hőszigetelték a sporttermet és az oktatási intézményhez tartozó óvodában is kijavították a legszükségesebbeket. A Tudor Vladimirescu iskola, a városháza tájékoztatása szerint teljes egészében megújult, és egy korszerű informatikai rendszert is beszereltettek az épületbe, valamint kosárlabdázásra alkalmas helyet alakítottak ki. A Mihai Eminescu Pedagógiai Gimnáziumban az udvart tették rendbe, új játszóeszközöket szereltek. A George Coșbuc Általános Iskolába újrafestették az épület homlokzatát, korszerűsítették a mellékhelyiségeket, a járdákat és a sporttermet, de a belső ajtókat is kicserélték.

A városháza tájékoztatása szerint minden iskolai orvosi rendelőbe új berendezés került és az elsősegélynyújtáshoz legszükségesebb gyógyszereket, eszközöket is biztosították.

{A}

Autópálya-festék az osztálytermekben

Sok helyen azonban a szülők még mindig hozzá kell járuljanak a tantermek felújításához. Elsősorban a cikluskezdő osztályok esetében kell a szülők megoldják az osztálytermek rendbetételét. Az egyik Tudor negyedbeli oktatási intézményben egy volt laboratóriumot kaptak meg az elemisek. A  polgármesteri hivatal  biztosította a parkettát és a munkást, aki le is rakta azt. Az iskola vezetősége a falfestésről gondoskodott. A szülők a faburkolatról és az ablakzárról, hogy a gyerekek nehogy kiessenek a második emeletről. Ez gyermekenként 150 lejbe kerül.

Több helyen nincs az iskolának elég mesterembere, így megveszik a festéket és a szülőkre bízzák a festés megoldását. Ilyenkor vagy akad egy ügyes apuka, aki ezt el tudja végezni vagy megfogadnak valakit.

A munkálatok utáni takarítás is általában a szülőket terheli. Az egyik iskola felújítása kapcsán mesélte a kivitelező cég tulajdonosa, hogy voltak olyan osztálytermek, amelyeket autópályán használatos festékkel festettek le. Egy szülőnek lehetősége volt ilyen, tartósnak minősített festéket szerezni, amit felhasználtak, most pedig a munkások le kell égessék onnan, másképp nem tudják leszedni.

Fotó: Haáz Vince

Nagyravágyó szülők, tanítók

Beszélgetéseink során olyan eseteket is jeleztek, amikor

egy-egy tanítónő szabta meg, hogy milyen bútort, szalagfüggönyt rendeljenek az osztályba a szülők, s ezt meg is tették, akkor is, ha ez jelentősen megterhelte az iskolakezdéskor amúgy sem kímélt családi költségvetést.

Volt olyan tanítónő, aki kijelentette, hogy szeretné, ha televízió lenne a teremben, amit időnként, csakis oktatási céllal használhatnának. A szülők nagy többsége ebbe beleegyezett, és meg is vásárolták.

A szülőktől kért, vagy akár osztályterem felújításra, berendezésre önként adott pénz kapcsán a marosvásárhelyi városháza sajtószóvivője azt mondta, hogy mindenik marosvásárhelyi iskolának van működési engedélye, vagyis a városháza az alapvető működési feltételeket biztosítja az oktatási intézményekben.

A szülőket nem lehet kényszeríteni arra, hogy felújításra, berendezésre  pénzt adjanak.

Ezután lesznek ellenőrzések

A közegészségügyi igazgatóság szakemberei csak iskolakezdéskor kezdik meg a helyszíni ellenőrzéseket. Mint Stelian Caranghiur, az intézmény sajtószóvivője elmondta, sok helyen az utolsó napokban is festenek, takarítanak, szerelnek, így csak miután a gyerekek beültek a padokba, azután mennek a helyszínre és vizsgálják meg, hogy milyenek az oktatási körülmények. Kérdésünkre elmondta,

tavaly főként azokban az oktatási intézményekben volt gond, amelyek vidéken visszaszolgáltatott épületekben működtek, s emiatt a helyi önkormányzatok nem újították fel őket.

Gondot szokott még jelenteni, hogy az épületben nincs mellékhelyiség és folyóvíz, de legtöbb helyen ezt próbálják megoldani. Tavaly a 641 Maros megyei oktatási intézményből csupán öt olyan volt, ahol kinti WC volt.