Konkrét kérések a székelyföldi románoktól

Bíró Blanka 2018. augusztus 29., 21:10

Több állami pénzre van szüksége a Kovászna és Hargita megyei ortodox püspökségnek, hogy a megkezdett építkezéseket befejezze, és újakat kezdjen el – ez csak egy azokból az igényekből, amelyeket a székelyföldi románok civil fóruma fogalmazott meg az országvezetés felé.

A Népi Mozgalom Párt Kovászna megyei szenátora kezdeményezi, minősítsék újra bűncselekménynek a román nemzeti jelképek nyilvános megsértését. Képünk illusztráció Fotó: Nagy D. István

Az új parlamenti ülésszakra készülve listázták a prioritásaikat a Kovászna, Hargita és Maros megyei románok civil fórumának vezetői. Külön kormányzati főigazgatóság létrehozását sürgetik, amely kimondottan azoknak a románoknak az ügyeivel foglalkozna, akik kisebbségben élnek. Állami támogatást is követelnek a Kovászna és Hargita megyei román civil szervezetek identitásmegőrző projektjeinek finanszírozására.

A fórum vezetői a héten Gheorghe Baciuval, az ellenzéki Népi Mozgalom Párt Kovászna megyei szenátorával találkoztak, aki vállalta, hogy továbbítja Bukarestbe a követeléseiket.

{A}

A politikus szerdán kiküldött közleményéből kiderül, a székelyföldi románok igényelik továbbá, hogy a kormány dolgozzon ki koherens gazdaságfejlesztő stratégiákat Kovászna és Hargita megye számára, illetve biztosítson pénzt a Kovászna városához tartozó Vajnafalván egy román néprajzi múzeum létrehozására. Arra is kitérnek, hogy

több állami pénzre van szüksége a Kovászna és Hargita megyei ortodox püspökségnek, hogy a megkezdett építkezéseket befejezze, és újakat kezdjen el.

A délkelet erdélyi románok által lakott térségek turisztikai népszerűsítésére is nagyobb hangsúlyt fektetnék.

Több emlékhelyet akarnak, amelyek a térségben élő románok történelmét domborítja ki,

valamint arra akarnak pénzt, hogy újabb tanulmányokat jelentessenek meg a térségben élő románok történelméről, vagy a már meglévőket újra kiadják.

Gheorghe Baciu támogatásáról biztosította a fórum vezetőit, majd a saját eddigi tevékenységéről is beszámolt, többek között arról, hogy kezdeményezi,

minősítsék újra bűncselekménynek a román nemzeti jelképek nyilvános megsértését.