Az építkezésben és a fafeldolgozásban a legtöbb a munkabaleset

Bíró Blanka 2018. augusztus 29., 19:57

A tapasztalatok szerint a fafeldolgozásban és az építkezésben történik a legtöbb súlyos munkabaleset – mondta el Sepsiszentgyörgyön szerdán Dumitru Marinescu a Kovászna Megyei Munkafelügyelőség főfelügyelő-helyettese.

Fa és tégla. Könnyen munkabaleset lehet a vége az ezekkel való munkának. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

A munkabiztonsági részleg vezetője kifejtette, Kovászna megyében évente egy-két halálos munkabaleset történik ezekben az ágazatokban, idén is Kommandón egy fafeldolgozásban tevékenykedő fiatalember veszítette életét munkavégzés közben. Marinescu elmondta:

a balesetek okai összetettek, gyakran a munkavállaló nem tartja be az előírásokat, bizonyítani akar, plusz feladatokat vállal, és ezért következik be a baj.

{A}

A munkafelügyelőség éppen ezért idén a megelőzésre fektetett nagy hangsúlyt, a fafeldolgozókat és a munkapontjaikat ellenőrizték, a munkavédelmi előírások betartását vizsgálva.

Az első félévben 44 balesetről érkezett bejelentés, ezek közül 36 bizonyult munkabalesetnek, egy esetben az áldozat életét veszítette, egy esetben pedig a sérült harmadfokú maradandó károsodást szenvedett.

A munkafelügyelőségre az év első hat hónapjában 120 panasz futott be, a munkavállalók többsége azért fordult a hatóságokhoz, mert késve kapta meg a fizetését, késve fizették ki a túlórákat, vagy megtagadták a munkahelyi igazolások kiállítását.