Ahol már úgy saccolnak, hogy az elpusztított tehenek száma ki fog adni egy csordát

Bíró Blanka 2018. augusztus 29., 18:35

Újabb tehenet pusztított el a héten egy medve a Nagybacon községhez tartozó Magyarhermányban, így az év eleje óta összesen huszonkét szarvasmarha vált a nagyvadak prédájává. Az elmúlt évek tapasztalatára alapozva arra számítanak, hogy a tél beálltáig még legalább ennyi tehenet elpusztítanak a medvék.

Csak augusztusban tíz tehenet pusztítottak el a medvék Kovászna megyében. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Negyven-ötven tehén egy kisebb csorda, egy lakónegyedet látna el tejjel. A gazdák maradnak a kárral, leghamarabb jövőben kapnak kárpótlást az elpusztított tehenek után, ám

a kiesett tejhozamért már nem fizet senki.

A legnagyobb veszély az, hogy egyre több gazdának elmegy kedve az állattartástól, hiszen rengeteg energiát és pénzt kénytelenek belefektetni a védekezésbe, ami így is csak részben eredményes.

Villanypásztort, kerítést szerelünk, egyetlen éjszaka sem alszunk nyugodtan, ha ugat a kutya, mindenki rohan, hogy mentse az állatait

– részletezte a polgármester. Simon András hozzátette, sok medve portyázik a falvak körül, csak az ő kertjébe négy nagyvad jár be rendszeresen.

A saját kertembe nem merek kijárni, csak traktorral.

Legutóbb üzemanyag nélkül maradtam, és telefonáltam, hogy autóval jöjjenek utánam, gyalog már egy lépést sem merünk tenni még a kertben sem” – panaszkodott a polgármester.

{A}

Kifejtette, a medvék tönkreteszik a terményt, a gyümölcsfákat, bejárnak a kertekbe, az istállókba, a hatóságok pedig tehetetlenek. „Kilövési engedélyt nem hagy jóvá a minisztérium, hajtást is csak fegyver nélkül lehet szervezni, ám így erre senki nem vállalkozik. Inkább kerüljük a medvét, nem megyünk utána, hiszen bármikor szembe fordulhat” – osztotta meg lapunkkal a községvezető.

A Kovászna Megyei Környezetvédelmi Igazgatóság adatai szerint augusztus folyamán tizenkilenc medvekárt jelentettek a gazdák, huszonkét birkát, két kecskét, tíz tehenet és egy lovat pusztítottak el, illetve hét méhkaptárt is tönkre tettek.