Már nem sokáig lehet láttamoztatni az életjáradék-könyvecskéket

Kömény Kamilla 2018. augusztus 29., 18:09

Már csak két nap maradt a 2017-re érvényes életjáradék-könyvecskék láttamozására: augusztus 31-éig várják a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökséghez (APIA) azokat a gazdákat, akik még mindig haszonélvezői a mezőgazdasági életjáradéknak.

A hónap végéig lehet láttamoztatni az életjáradék-könyvecskéket a megyei APIA-nál Fotó: Sándor Csilla

A könyvecske bemutatása lehetséges személyesen vagy hitelesített közjegyzői meghatalmazással, esetleg megbízott révén vagy bírósági határozattal kinevezett gyám által.

A 2017-es támogatásra való jogosultsághoz be kell mutatni az életjáradékos könyvet, a haszonbérbeadásról szóló szerződést, az érintett vagy az őt képviselő személy személyazonossági igazolványát, egy banki folyószámláról szóló dokumentumot, valamint I. vagy II. fokú rokkantság esetében az orvosi szakértői bizottság véleményezését.

Az előző évekhez hasonlóan a tavalyi életjáradékot idén november végéig folyósítják az érintetteknek egy részletben.

{A}

A mezőgazdasági életjáradék folyósítása a kedvezményezett elhunytával megszűnik, s habár ez a jog nem örökölhető, a halál pillanatában érvényes életjáradékot megkaphatják a hozzátartozói – amennyiben a határidő lejárta előtt benyújtják a kérést az APIA megyei székhelyén. Ebben az esetben a következő okmányok eredetijének felmutatása szükséges: az elhunyt életjáradék-könyvecskéje, halotti bizonyítvány, az örökösödést igazoló okmány, az örökös személyi igazolványa, több örökös esetén, a közjegyző által hitelesített nyilatkozat annak az örökösnek a megnevezésével, akit kijelölnek az életjáradék átvételére, illetve a kijelölt örökös banki folyószámlájáról szóló igazolás.