Zárórakor indul be az igazi élet az udvarhelyi könyvtárban

Kosztolányi Kata 2018. augusztus 29., 17:46

Ismét lesz Nyitott Könyvek Éjszakája a székelyudvarhelyi könyvtárban: augusztus 31-én, pénteken este hét órakor nemhogy bezár az intézmény, hanem tárt kapukkal és számtalan ingyenes programmal várja a betérőket.

Idén is lesz sakkjáték, az otthonit meghaladó méretekben. Archív Fotó: Barabás Ákos

A Nyitott Könyvek Éjszakáján lesznek kvíz- és rejtvényfeladatok, családi társasjátékozás, tudományos bemutató, kódfejtő és bűvöskocka-kirakó verseny, irodalmipályázat-értékelő, szabadulószoba, papír- és bábszínház, gyermekműsor, mesemondás, sakkjáték, arcfestés, könyvturkáló, dokumentum- és némafilmvetítés, musicalest. A Vitéz lelkek diákszínjátszó csoport József Attiláról szóló, illetve a Pál utcai fiúkat megidéző előadásokkal készül.

Huszárkiállítás

Izgalmas programnak ígérkezik a Schenk-figurák kiállítása a magyarországi Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi irodájának szervezésében. A köznyelven „öltöztetős katona”, „húszforintos katona” vagy „mozgatható katona” megnevezéssel illetett mini emberkéket a német Playmobil-figurák mintájára 1975-ben Schenk Károly fröccsöntőmester kezdte készíteni.

A népszerű játék gyártása 2000-ben megszűnt, de máig is keresett, főleg a gyűjtők körében.

A kiállításon csatajelenetek elevenednek meg, amelyek az 1848–49-es háromszéki eseményeknek, a kökösi csatának és azon belül Gábor Áron halálának kívánnak emléket állítani.

Megbocsátanak

A könyvtár ugyanakkor felhívja az olvasók figyelmét, hogy a Nyitott Könyvek Éjszakája egyben a megbocsátások éjszakája is, vagyis az ekkor visszavitt könyvekre nem számítanak fel büntetést.

{A}