Megépítették Hargita megye legnagyobb orgonáját – fotókon mutatjuk

Molnár Melinda 2018. augusztus 29., 20:22

Közel háromezer síp, félszáznyi regiszter, három manuál, pedál – sorolta Pap Zoltán orgonaépítő a zetelaki plébániatemplom befejezés előtt álló, új hangszerének jellegzetességeit. Méreteit tekintve négy nagyobb templom orgonáját tenné ki.

Eltörpül az orgonista a hangszer nagysága mellett, amelynek hangja betölti az óriási templomteret Fotó: Barabás Ákos

Most jött el az idő, hogy a templom méreteihez méltó orgona szóljon Zetelakán – mondta az orgonaépítő. A Szent Kereszt megtalálása plébániatemplomot az első világháború idején kezdték építeni, 1923-ban szentelték fel. Az évszázadnyi idő történései nem kedveztek a hangszercserének – mindvégig a régi templom tizenhárom regiszteres orgonáját használták.

Pap Zoltán tizennyolc éves korától három évig kántor volt Zetelakán. Gyakran megtapasztalta ünnepeken a tele templomban, hogy „a nagy tömeg mintha felszippantotta volna, csak egy tangóharmonika hangja” maradt a zenei kíséretnek. Később restaurálta is az értékes, neogótikus szekrényű hangszert. „Hétköznapi orgonának” még használható lesz.

Fotó: Barabás Ákos

Egy álom

Azt is megtudtuk, hogy Papp Antal helyi plébános elképzelése alapján, közösen tervezték meg azt, ami napjainkban látható, és rövidesen hallgatható. A plébános mindig szerette eme templomi hangszert, kedvtelésből megtanulta a szerkezetét és „minden porcikáját” ismeri.

Fotó: Barabás Ákos

Vallja: az orgona Isten dicsőségét hirdetve adja meg a liturgia hangulatát. Ennek hitével és népünk javára állíttatja egyházi szolgálatba az új, páratlan szépségű és hangzású hangszercsodát. Örül, hogy az 54 méter hosszú, 19 méter széles istenházában megvalósul orgonaépíttető álma.

{A}

Nagy orgona, nagy sípok

Pap Zoltán székelyudvarhelyi orgonaépítő műhelyének ez az eddigi legnagyobb méretű hangszere. Minél nagyobb egy orgona, annál nagyobb munka is. Úgy tartja a mondás: nagy orgonában nagy dolgok vannak – minden értelemben. Összehasonlításként a mester elmondta, a gyulafehérvári székesegyház orgonája 27 regiszteres.

Fotó: Barabás Ákos

A zetelaki, méreteit tekintve négy nagyobb templom orgonáját tenné ki

– megépítése ugyanannyi időben tellett. Munkatársait is alaposan igénybe vette a rendhagyó erőfeszítés. Közte az is, amíg a nagy szélládákat kézből felemelték a karba. Ehhez daru kellett volna. A legnagyobb sípok ötméteresek.

Fotó: Barabás Ákos

Van olyan fasíp, amely gerendányi vastagságú.

Egyikük harsonahangú, a másik principálbasszus.

Igazán akkor vált nyilvánvalóvá számunkra, mennyi helyet foglal a 2940 síp, amikor benéztünk az orgonaszekrénybe. Az elektromos vezérlésű játszóasztalon azt is láthattuk, hogy a memória hatszáz kombináció tárolására képes. Akik majd részt vesznek az orgonaáldáson, fültanúi lehetnek annak a magasztos hangzásnak, amelyre ez az orgona képes.

Fotó: Barabás Ákos

Fotó: Barabás Ákos