Helyükre kerülnek a gyergyószentmiklósi örmény templom restaurált ólomüveg-ablakai

Tamás Gyopár 2018. augusztus 29., 16:24

A restaurált ólomüveg-ablakok visszahelyezését a gyergyószentmiklósi örmény templomban csütörtökön befejezik. Rendre szedik ki az ablakkeretekből a farostlemezeket, és szerelik vissza a Grottauban működő egykori híres Türcke cég által a 19. század végén készített ólomüveg-ablakokat.

Fotó: Tamás Gyopár

Az Egri István üvegművész-restaurátor által vezetett csoport kedden érkezett Gyergyószentmiklósra, hogy

az utolsó öt vitráliát visszahelyezzék az örmény templom ablakaiba.

Lángossal fogadták a helyi közösség tagjai a szakembereket.

A közösség tagjai a legjobbat akarják

1896-ban rendelték meg a színes vitráliákat, az adományból készítettekre az adakozók neve is felkerült. A levelezésekből kiderült, 1800 osztrák forintot fizettek az ólomüveg-ablakokért. Három év múlva az oltár aranyozása is megtörtént. A közösség tagjai a legszebbet, a legjobbat akarták adni a közösségnek, Istennek. Az adományozó családok mára kihaltak, az maradt meg utánuk, amit a Jóistennek odaadtak, a templomban emléktábla őrzi nevüket – mondta Gál Hunor, az örmény templom plébánosa.

Adományokból készültek a műalkotások, megyei műemlékes pályázatból, magánszemélyek, hívek támogatásából, közbirtokossági segítséggel sikerült restaurálni

– tette hozzá.

{A}

Frunkucz Péterné, Merza Anna neve is kiolvasható

Aprólékosan kidolgozottak, mestermunkák az örmény templom ólomüvegablakai, ám a 120 év meglátszik rajtuk – mondta Egri István restaurátor. „Mivel kívül nem volt védőüveg, közvetlen kontaktusban voltak a környezettel, és ez megtette a hatását” – fogalmazott a munkálatok vezetője.

A léghuzatok és az ismételt rezgés miatt helyenként megszakadtak az ablakot a merevítő pálcákhoz rögzítő ólomillesztmények, így az ablakok jobban megereszkedtek, egyes darabkák elrepedtek.

A fizikai károsodás mellett a savas eső az üvegek árnyékolásához használt külső rétegre gyakorolt hatást.

A hosszas, precíz munkafolyamatot eredményeként olvashatóvá vált ismét az egyik adományozó, Frunkucz Péterné, Merza Anna neve az egyik ablakon, és az angyal portréjának hiányzó része is ki van pótolva.

Jó érzés, hogy felkészült csapat áll mögöttem – mondta Egri István restaurátor Fotó: Tamás Gyopár

Új a védőüveg, a háló és a rácsozat

Amint Egri István elmondta, minden munkafázist fotókkal dokumentáltak. Az eredeti darabokat, a restaurálással kapcsolatos dokumentációt a plébániának átadják. A szakember ismertette azt is, hogy

kevés módosítást eszközöltek, helyenként hosszabb csavarok alkalmazására volt szükséges  ahhoz, hogy az eddig hiányzó védőüveget is felszereljék az örmény templom ablakaira.

Így ezentúl új védőháló és rácsozat óvja az alkotásokat.

Egri István elmondta, sok helyen restauráltak, többek között a Mátyás templomban Budapesten és Gyergyóalfaluban is, de ezek az ablakok különlegesek, híres művész által készítettek, a templom pedig egy meghatározó pont az erdélyi történelemben, az örmények történelmében.

Büszkeséggel töltött el ez a munkálat, és persze, szakmai felelősséget is jelent. Az ember próbálja mindig a maximumot nyújtani, pláné, ha ennyire értékes dologhoz nyúl, szétszedi és összerakja. Jó érzés ugyanakkor, hogy egy felkészült csapat áll mögöttem.

A gyergyói közösségről szólva kifejtette, „lángossal vártak, az állványokat a helyiek összeállították, hogy ne töltsünk időt azzal, költöztetik is, amikor kell. Jó itt lenni, nagyon befogadó, nyílt szívű ez a közösség.”

Toronymúzeum is lesz
Nemsokára a visszahelyezett ólomüveg-ablakok, az újraaranyoztatott tabernákulum megáldására kerül sor. A templombelső restaurálása következik, egy kiállítás berendezése ereklyékből, aztán pedig a toronymúzeum berendezése lesz soron. Sokan kíváncsiak e templomra, már Ohióból érkezők is felkeresték e műemléket – tudtuk meg Gál Hunor plébánostól.