Táncolnak a fiatalok Gyergyóremetén

Tamás Gyopár 2018. augusztus 29., 14:19

Táncos lábú a gyergyóremetei gyereksereg és ifjúság. Évek óta minden gyerek néptáncot tanul, és tíz éve immár a modern táncok terén is komoly lépéseket tesznek, szerepeltek már határon túl is.

Fotó: Tamás Gyopár

Alighogy hazaértek az egyesület táncosai a Debreceni Virágkarneválról, ahol 2000 táncossal együtt, húszezer néző előtt léptek fel, elkezdődött a neves oktatókkal zajló tánctábor. Sorban a hatodik ez a tudásbővítő program, és immár két éve, hogy elismert oktatók adják át tudásukat.

A külföldi versenyzések eredményei motiválták a táncos gyerekeket abban, hogy fejlesszék tánctudásukat, kinőtte magát a kis csapat, amely tíz évvel ezelőtt garázsban kezdte a tánctanulást Pink tánccsoport néven

– ismertette Nagy Anita, az IndepenDance Táncegyesület vezetője. Az évek során a csapat egyre nagyobb lett, immár száz körüli a ditrói és remetei gyermekek alkotta csoport.

Fotó: Tamás Gyopár

Három csoport, három helyszínen gyakorol

Kedden délelőtt nagyrészt rózsaszínbe öltözött kislányok tartottak a tornaterem irányába, a kisebbek pedig a benzinkúttal szembeni próbatermet célozták meg szüleik kezét fogva. A három csoportból egyik mindig szabadtéren végez mozgásgyakorlatokat vagy éppen játszik – tudtuk meg. Összesen ötvenöt gyerek táborozik három korcsoportra osztva (4-7 éves kor közöttiek, 2-5. osztályosok, hatodikosoktól felnőttekig).

{A}

Nemcsak lányok, fiúk is tagjai a csoportnak, és részt vesznek a táborban, ahol főként hip-hop-ot, amerikai utcai táncokat tanulnak. A kisebbek a modern tánc, latin tánc alapjaiba kóstolnak bele

– ismertette Nagy Anita, aki folyamatosan képzéseken vesz részt, legutóbb az Art Kingdom Dance Community koreográfusaitól tanult, és minden lehetőséget megragad, hogy fejlessze tudását.

Fotó: Tamás Gyopár

Neves oktatóktól tanulnak

Világbajnokságra is kvalifikált csapat, a nagyszalontai Infinity Dance Egyesület tagjai, Kiri Evelin és Kiri Norbert hip-hop-ot tanítanak Remetén a tábor ideje alatt. Tóth Tímea pedig Debrecenből érkezett, idén latin táncot tanít. Rajtuk kívül Nagy Anita is hip-hop-alapokat oktat, és kisegítők is irányítják a gyerekek lépéseit, hogy

majd szombaton 10 órától a szülőknek bemutatón adjanak számot mindarról, amit megtanultak.