Ez így nem maradhatott – át kell festeni a műemléket

Simon Virág 2018. augusztus 28., 21:43

A polgármesteri hivatal felszólítására a tulajdonos újra nekifogott a marosvásárhelyi Görög-ház, más néven a Hadsereg Háza lefestésének. Közben a vásárhelyi képviselő-testület csütörtöki soros ülésének egyik napirendi pontja is foglalkozik a műemlék épület kérdésével.

Újraállványozták az épületet. Bontáskor, reméljük, nem fogunk csalódni Fotó: Haáz Vince

A Görög-ház – jelenleg a Hadsereg Háza – azon kevés épületek közé tartozik, amelyet Marosvásárhelyen az 1830-as és 1840-es évekre tehető neoklasszicizmus idején emeltek. Nincs róla túl sok adatunk, azt viszont tudjuk, hogy a Görög család építette. A tizenkilencedik századi Marosvásárhely várostörténésze, Benkő Károly szerint 1830-ban több szakaszban épült meg az ingatlan, akkoriban ez volt a város egyik legmagasabb épülete. Az 1840-es években itt tartotta üléseit a városi tanács.

Jelenleg a belügyminisztérium tulajdonában van, de évek óta kihasználatlanul áll. Tavaly körbeállványozták, és mindenki örvendett, hogy a rossz állapotban lévő műemlék végre visszakapja régi patináját.

Nagy volt a közfelháborodás, amikor lekerültek az állványok, és a főtéri épület narancssárga, illetve lila színekben „pompázott”. 

Nemcsak az épület új színét, hanem a munkálatok minőségét is sokan kifogásolták. Lapunknak Kiss Loránd restaurátor azt nyilatkozta, hogy semmilyen szempontból – sem szakmailag, sem esztétikailag – nem felel meg a felújítás. Nemcsak a kinézet rettenetes, hanem az elfuserált munka is, az ahogy a nem történelmi homlokzatra való olajfestékkel lemázolták a falat, ami fénylik, és fél éven belül lepattogzik.

Újra kell festeni az épületet

A rengeteg negatív visszajelzés nyomására a polgármesteri hivatal felszólította a tulajdonost, hogy tartsa be a terveket, és az eredeti színére festesse le a műemlék épületet. Mint Cosmin Blaga városházi sajtószóvivő lapunknak elmondta, már idén tavasszal felszólították az épület tulajdonosát, a belügyminisztériumot, hogy sürgősen javítsák ki a mulasztást, és

betartva az előírásokat, a terveket, az eredeti színeket használva festessék újra az épületet.

Blaga felháborítónak tartotta, hogy a belvárosban egy ilyen fontos műemlék épületet ilyen  színekre festettek, elcsúfítva ezzel a főtéri látványt. Cosmin Blaga az épület kapcsán emlékeztetett, korábban Dorin Florea polgármester átiratot küldött a belügyminisztériumhoz, kérve, adja át az egykori Görög-házat a városnak azzal a feltétellel, hogy bármikor helyet adnak a katonaságnak, ha szüksége van az épületre valamilyen rendezvény okán. Erre a kérdésére azonban a városvezető nem kapott választ.

{A}

Eladó egy rész az épületből

A marosvásárhelyi képviselő-testület csütörtöki soros ülésén is szóba kerül a Görög-ház. A benyújtott határozattervezet szerint az épület alagsorában lévő 302,48 négyzetméteres, egykor vendéglőként működő helyiség bukaresti tulajdonosa eladná az épületben található rá eső részt. Mivel műemlék épületről van szó, elővásárlási joga van a művelődési minisztériumnak, erről azonban lemond. A következő, akinek elővásárlási joga van, az a helyi polgármesteri hivatal. A tanácsosok csütörtökön arról döntenek majd, hogy élnek-e az elővásárlási jogukkal, vagy sem.