Átadták a tanfelügyelőségnek az átiratkozási kéréseket

Simon Virág 2018. augusztus 28., 15:36

Öt nap alatt 328 diák szülője, hozzátartozója nyújtott be átiratkozási kérvényt a marosvásárhelyi római katolikus gimnáziumba. A kéréseket átküldték a Maros Megyei Tanfelügyelőségre, amely jóvá kell hagyja az osztályok indítását, és be kell iktassa őket az iskolahálózatba.

328 diákot írattak át a római katolikus teológiai gimnáziumba Fotó: Haáz Vince

Ha minden rendben megy, szeptember első napjaiban a szülőknek be kell íratniuk a gyermeküket, s más adminisztratív ügyet is el kell majd intézniük. Tamási Zsolt, az iskola kinevezett igazgatója elégedett ezzel a létszámmal.

{A}

Csupán öt nap állt a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Gimnázium rendelkezésére, hogy úgymond újraszervezze magát, legyen újra megfelelő számú diákja, és benyújtsa a tanfelügyelőségre az osztályok számát, a diákok létszámát.  A rövid idő ellenére a szülők, tanárok gyorsan mozgósították egymást, s a Bolyai Farkas Gimnázium titkárságán hétvégén is nagy volt a sürgés-forgás, sokan adták le az átiratkozáshoz szükséges kérvényeket. Hiszen, mint ismert,

a katolikus gimnázium osztályait tavaly „bekebelezte” a Bolyai, így onnan vissza kellett iratkozzanak a diákok.

Fogadtak olyan diákokat, is, akik eddig más iskolába tanultak.

Mint Tamási Zsolt kinevezett igazgatótól megtudtuk, elegendő létszámú diák gyűlt össze, hogy minden elemi osztály elindulhasson, vagyis előkészítőtől a negyedikig, lesz még ötödik, hetedik és nyolcadik osztály. Lehetséges, hogy az idő rövidsége miatt, de nem gyűlt össze elegendő, 15 diák a hatodik osztályba. Kérni fogják, hogy így is induljon osztály, de nem biztos, hogy ezt a tanfelügyelőség jóváhagyja. Megfelelő számú gyermek iratkozott át, hogy indulhasson egy tizedik osztály, ami természettudományi szakos lesz. Három XI. osztály lesz: természettudomány, társadalomtudomány és teológia, végzős pedig kettő: teológia és természettudomány. Ez összesen 328 diák.

Az átiratkozási kéréseket átadtuk a tanfelügyelőségnek. Ennek vezetőtanácsa kell döntsön az osztályok jóváhagyásáról és az iskolahálózatba való beiktatásáról. Ha pozitív választ kapunk a tanfelügyelőségtől, elkezdődik majd a tulajdonképpeni beiratkozás és átiratkozás, hiszen a szülők a kérvényt el kell vigyék annak az iskolának a titkárságára, ahonnan a gyermeküket elhozzák. Ezekre előre láthatóan szeptember első napjaiban kerül sor. Értesíteni fogunk mindenkit, hogy melyek a következő lépések és mikor kell ezeket megtenniük

– mondta Tamási Zsolt, aki még mindig nem kapta kézhez a hivatalos kinevezését. Tamási azt is elmondta, hogy elégedett az átiratkozók létszámával, hiszen kevés volt az idő, szabadságolások voltak, s mindezek ellenére sokan visszajöttek, vagy átjöttek a katolikus gimnáziumba.

Megpróbáltuk telefonon elérni a Maros megyei főtanfelügyelőt, Ioan Macariet, hogy megkérdezzük, hogy milyen további lépéseket kell ők megtegyenek, s mikorra várható a döntés az osztályok jóváhagyásáról és beillesztéséről, de egyelőre nem jártunk sikerrel.

Mint korábban beszámoltunk róla, augusztus 9-én megjelent a romániai közoktatási minőségbiztosítási hatóság (ARACIP) honlapján a helyi hatóságok által tavaly felszámolt marosvásárhelyi római katolikus gimnázium (újbóli) megalapításáról, illetve ideiglenes akkreditálásáról szóló miniszteri rendelet. Ez kimondja, hogy az iskola önálló jogi intézményként fog működni azokkal a már korábban elindult osztályokkal, amelyeket – a 2015-ös iskolaalapítás törvényességét megkérdőjelező ügyészségi eljárás nyomán – a tanfelügyelőség a Bolyai Farkas Gimnáziumhoz sorolt.

Az újraalakuló magyar tannyelvű tanintézmény az 1948-ban államosított jogelődje által használt II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium nevet veszi fel,

a végleges akkreditáció megszerzésének határideje pedig az első évfolyamok végzése után három évvel (2025–2026) jár le.