Felemás tapasztalatok a duális képzésről

Kosztolányi Kata 2018. augusztus 28., 11:00

Hargita megyében először Székelyudvarhelyen indult tavaly duális képzés – két szakközépiskola is indított egy-egy osztályt kísérletképpen, hogy vonzóbbá tegyék a szakmatanulást. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mik az első év tapasztalatai.

Induláskor. Még sokan nem tudták, mire számíthatnak. Archív Fotó: Barabás Ákos

A Nyugat-Európában jól bevált, német mintára kidolgozott oktatásszervezési forma lényege, hogy a klasszikus hároméves szakoktatással szemben itt a helyi gazdasági szereplők kezébe kerül a gyakorlati képzés lebonyolítása, akik így kinevelhetik saját szakembereiket, betömve a munkaerőpiacon észlelt réseket, megfékezve a kivándorlást. A partnercégeket a műhely, eszközök és munkaruha biztosítása mellett ugyanakkor az a kötelezettség is terheli, hogy saját humánerőforrásukból biztosítsanak szakoktatót, és

az állam által előírt havi apanázzsal megegyező értékű, 200 lejes ösztöndíjat adjanak a náluk praktizáló diákoknak.

A duális képzés elsősorban a nyolcadik osztályt végzetteknek szól, de a felső korhatár 26 év. Az oktatás hároméves, és két év líceumi oktatásnak felel meg. A végén Europass-oklevelet kap a diák, aki majd folytathatja tanulmányait a 11. osztályban, és leérettségizhet.

Beteltek a helyek

Székelyudvarhelyen idén csak a Kós Károly Szakközépiskolában indul osztály a duális képzés szellemében. Az előző évi tanulságokról, előnyökről és hátrányokról az igazgatók nyilatkoztak.

{A}

„Az iskolának csak előnye származott ebből. Túljelentkezés volt, elsősorban az anyagi támogatás miatt, de mivel a gazdasági egységek által nyújtott plusz ösztöndíj szigorú feltételekhez van kötve,

nem adódott fegyelmi probléma, és a hiányzás szóba sem jött.

Idén ugyanaz a felállás, mint tavaly, annyi különbséggel, hogy az öt vendéglátóipari egység helyett néggyel működünk együtt, és harmincegy helyett húsz diák lesz. Fele pincérnek, fele pedig szakácsnak tanul majd. A helyek mind beteltek” – közölte Végh Jenő, a Kós Károly Szakközépiskola igazgatója.

Ahol nem működött

A Bányai János Műszaki Szakközépiskolában év közben nehézségek támadtak, és a faipari szakirány befuccsolt, tehát a fémipari évfolyamot viszik tovább. „Szerettünk volna idén is ilyen típusú osztályokat indítani, de nem találtunk rá ipari partnereket. A vállalkozóknak beígért adókedvezményekből – mind az állam, mind a város részéről – semmi nem lett, márpedig ők pénzt fektetnek ebbe, hiszen ösztöndíjat adnak a diákoknak. A legkellemetlenebb az, hogy senki sem garantálja, hogy az iskola befejezése után a diák ott is marad annál a cégnél, amely kitanította és pénzjuttatást adott neki. Ezt kellene valahogy szabályozni. Én úgy látom, hogy

a duális oktatás a szolgáltatásoknál bevált, de az ipari szakmák esetében ebben a formában nincs jövője, pedig jó lenne a környék gazdaságának.

A diákok sem szívesen jönnek, talán mert a szülőkben élénken élnek még a '89 előtti rossz emlékek. Nem beszélve arról, hogy a fiatalok nem is nagyon akarnak itthon maradni” – foglalta össze Szakács-Paál István igazgató.

Két osztály is indul

A székelykeresztúri Zeyk Domokos Szakközépiskolában először nyílik lehetőség a duális képzésre. Itt rögtön két osztály is indul, egy asztalos és egy kertészeti profilú. „Két vállalkozó kérte, hogy indítsunk közösen duális képzést. Nekünk ez újdonság, bár eddig is volt kapcsolatunk ezekkel a cégekkel, mert a gyerekek részben náluk gyakorlatoztak. Most annyi lesz a különbség, hogy csak ők fogják biztosítani a gyakorlati oktatást. Gondolom, azzal, hogy ösztöndíjat adnak, nagyobb lesz részükről az odafigyelés, és remélem, az eredmények is jobbak lesznek” – szögezte le Pávai Gyöngyvér intézményvezető. A duális képzés esetén tíz fővel már indulhat osztály. Ők tizennégy helyet hirdettek meg mindkét szakon, és egyik sem maradt üresen.