Egymásnak feszült a község első és második embere

Fülöp-Székely Botond 2018. augusztus 27., 21:47

A vargyasi alpolgármester mandátumának visszavonására készült a hétfőre összehívott soron kívüli önkormányzati képviselő-testületi ülésen a helyi polgármester. Az erdővidéki község vezetőjének kezdeményezése azonban meghiúsult, hiszen összesen nyolc képviselő jelezte, hogy tartózkodni fog a titkos szavazáson.

A szavazás elmaradt Vargyason, az ülés vitába fulladt Fotó: Barabás Ákos

Az alpolgármesterrel együtt összesen tizenegy önkormányzati képviselője van Vargyas községnek. A megválasztott polgármester független, három képviselő az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), szintén három a Magyar Polgári Párt (MPP), további öt pedig az RMDSZ színeiben nyert mandátumot.

Vádak tömkelege

Egyebek mellett hivatali mulasztással és összeférhetetlenséggel is megvádolta Sütő Levente Lehel polgármester Szőcs Dénes alpolgármestert a hétfői ülésen, amelyen az alpolgármester mandátumának visszavonása volt a cél.

A község vezetője szerint kollégája többször ittasan ment be dolgozni, ilyenkor pedig agresszívan viselkedett, gyakorlatilag három alkalommal is rátámadt a polgármesterre.

A véget nem érő vádak között az is szerepelt, hogy az alpolgármester nem végezte el a zöldövezetek karbantartásával és a település tisztán tartásával kapcsolatos feladatait, illetve nem a törvény által előírt módon vette ki pihenőszabadságát. Szintén felrótta neki, hogy miatta nem volt használható a tűzoltóautó egy helyi tűzesetnél. Mivel Szőcsnek a felesége is a hivatalban dolgozik könyvelőként, ezért összeférhetetlenség helyzete áll fenn – hangsúlyozta a polgármester.

Sütő Levente Lehel polgármester (középen) komoly vádakat fogalmazott meg az alpolgármester felé Fotó: Barabás Ákos

Sütő ugyanakkor kijelentette, hogy Szőcs egyenesen szabotálni próbálja a hivatal munkáját, hiszen a különböző szerződéseket és dokumentumokat sem hajlandó aláírni, pedig az az ő hatásköre volna.

Elutasította a vádakat

Szőcs Dénes határozottan elutasította az őt ért vádakat, sőt rágalmaknak nevezte azokat. Mint mondta, bírósági úton támadta meg azt a határozatot, amelyben ráruházták a különböző szerződések és dokumentumok aláírásával kapcsolatos feladatkört, mivel szerinte ez a mindenkori polgármester feladata. Azt is

cáfolta, hogy bármikor ittasan ment volna munkába, vagy rátámadt volna Sütő Levente Lehelre.

Szőcs Dénes alpolgármester cáfolta az ellene felhozott vádakat Fotó: Barabás Ákos

Arra kérte a polgármestert, hogy mutasson bizonyítékot az utóbbi vádakra, hiszen ha szolgálati idejében szeszes italt fogyasztott, akkor őt fel lehet jelenteni, és annak nyoma kell legyen a rendőrségen, a legutóbb történt állítólagos támadás helyszínén pedig kamerák vannak, és a felvételeket vissza lehet nézni. Ezen bizonyítékok ismertetése azonban elmaradt. A polgármester erre csak annyit válaszolt, hogy a rendőrségen kell lenniük a felvételeknek.

{A}

Szőcs Dénes hosszas beszéde után rámutatott, szerinte maga a polgármester lehetetleníti el a hivatali munkát. Egyebek mellett azt is felrótta a községvezetőnek, hogy munkaidejében is alig látni a hivatalban, a közösségi rendezvények jelentős hányadán nem vesz részt, ráadásul magáncélra használja szolgálati autóját. Sütő utóbbit tagadta, és hangsúlyozta, hogy nem kötelessége folyamatosan a hivatalban tartózkodni, ő ugyanis terepen is dolgozik. Ha netán külföldön tartózkodik, akkor is a település érdekeit képviseli, és a különböző tárgyalásokkal Vargyas fejlődését igyekszik elősegíteni.

Meghiúsult szavazás

Az EMNP és az RMDSZ képviselői határozottan leszögezték, hogy tartózkodni fognak az alpolgármester leváltását célzó titkos szavazáson, így a voksolás is elmaradt, hiszen kétharmados többségre lett volna szükség Szőcs mandátumának visszavonásához. Egy polgári pártos színekben megválasztott tanácsos szerint

a mostanihoz hasonló viták miatt nem jut idő arra, amiért ténylegesen megválasztották a tanácsosokat, vagyis a község fejlesztésére.

Fotó: Barabás Ákos

Szerinte egyébként több hivatali alkalmazottat is el kellene bocsátani, valamint a cikkünkben említett vezetőket is el kellene távolítani ahhoz, hogy a problémák megoldódjanak. Ezután vitába fulladt az ülés, amit be is rekesztettek. Sütő Levente Lehel lapunknak azt nyilatkozta, hogy neki független polgármesterként egyetlen célja, hogy „felvirágoztassa Vargyast”, ám a pártok közti folyamatos viták és a személyeskedések ezt ellehetetlenítik.