Újabb pénzhiány a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságnál

Barabás Hajnal 2018. augusztus 27., 17:24

Ismét pénzügyi nehézségekkel küzd a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság, ugyanis szeptembertől a költségvetéséből nem jut pénz sem az alkalmazottak bérének kifizetésére, sem az intézmény fenntartási kiadásaira.

A szeptemberi fizetésekre jelenlegi állás szerint már nem lesz fedezetük. Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője megkeresésünkre elmondta,

hozzávetőleg 18 millió lej hiányzik a költségvetésükből, és ugyan még szeptemberben ki tudják utalni az augusztusi béreket, azonban a szeptemberi fizetésekre jelenlegi állás szerint már nem lesz fedezetük.

Ugyanakkor a fenntartási és működési kiadásaikra sincs elegendő forrás.

{A}

Akárcsak tavaly

Tavaly is ugyanezzel a nehézséggel küzdöttek, így ugyanazokkal a lépésekkel próbálják a helyzetet megoldani, mint ahogyan akkor tették. Többek között már jelezték a szakminisztériumnak a költségvetési hiányukat, illetve segítségért fordultak az érdekképviseleti politikusokhoz is. Ugyanakkor

mindent megtettek, hogy csökkentsék kiadásaikat, például több alintézményüket is összevonták, csökkentették az alkalmazottaik számát is.

„Ezzel azonban az a baj, hogy a szociális felügyelőség ellenőrzései során felrója, hogy nem tudunk megfelelni a minőségi elvárásoknak, több alkalmazottra volna szükségünk a központjaink működéséhez” – tette hozzá az igazgató. Tavaly többször is cikkeztünk nehéz anyagi gondjaikról,

akkor még sztrájkot is tartottak az intézmény dolgozói, annyira tarthatatlanná vált a helyzet.

Végül novemberben az állami költségvetéséből és korábban a megyei önkormányzat hozzájárulásából oldották meg pénzügyi nehézségüket.

Nincs pénze a megyei tanácsnak

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a témához kapcsolódó közleményében hangsúlyozta, hogy

a mostani helyzet a tavalyihoz képest még súlyosabb, hiszen a megyei tanács idén költségvetési hiánnyal küzd.

A mostani helyzetben Borboly Csaba és Petres Sándor Hargitai megyei alprefektus úgy döntöttek, hogy a két intézmény (Hargita Megye Tanácsa és Hargita Megye Prefektusi Hivatala) felszólítja a kormányt, hogy sürgősen egészítse ki a költségvetést.