Metamorfózis – színesebb lesz Marosvásárhely

Simon Virág 2018. augusztus 27., 15:25

Metamorfózis címmel  nyert pályázatot a marosvásárhelyi városházától a Teatru 3G Színház és ennek eredményeképp kidíszítették egy iskola sporttermének falát, mozaikból egy padot készítenek a Színház térre.

Fotó: Haáz Vince

Elsőként az Egyesülés negyedben levő Alexandru Ioan Cuza általános Iskola sporttermének falára festett alkotás keltette fel a vásárhelyiek figyelmét. Az elmúlt napokban készült alkotás egy tömbháznegyedet és egy állatot ábrázol. Legtöbben kutyára tippeltek, de az alkotó azt mondja medvét rajzolt, hiszen a medvefej benne van Marosvásárhely címerében. A nagyméretű falfestményt  Andrei Atomei și Ruxandra Spătaru készítette.

A Metamorfózis – Utcai művészet tervet benyújtó marosvásárhelyi alkotók fontosnak tartották, hogy a sokszor lehangoló, szürke épületekre, közterekre vidám és érdekes alkotásokkal hívják fel a figyelmet.

A városházához benyújtott pályázatuk elnyerte a bizottság tetszését, így lehetőséget kaptak, hogy használják a köztereket. Elsőként az iskola sporttermének „díszítése” készült el, de ezzel párhuzamosan dolgoznak egy mozaikkal díszített padon, amelyet a Színház téren lehet majd megcsodálni. Ezt Iulian Moldovan készíti.

{A}

Az alkotók szeretnék felhívni a környezettudatos életmód fontosságára is a vásárhelyiek figyelmét, ezért újrahasznosítható anyagokból, többnyire nőanyag palackokból öt állat szobrát fogják megalkotni.

Ezek az ember terjeszkedése és folyamatos szemetelése miatt veszélybe került állatok: a bölény, a fóka, a pelikán, a hiúz és az antilop. Ezeket a város különböző részén lehet majd megnézni. Alkotójuk Sorina Mihalache.

Az alkotásokat vezetett séta részeként, csütörtökön 11 órától lehet megnézni, az indulás a Színház térről lesz.