Eltüntette az önkormányzat a háromnyelvű feliratot a madéfalvi községháza homlokzatáról

Kovács Attila 2018. augusztus 27., 11:42

 Pénzbírság kiszabását kéri Madéfalva polgármesterére a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC), mivel álláspontjuk szerint a községvezető nem hajtotta végre a Községháza felirat eltávolításáról rendelkező jogerős bírósági végzést.

Az ablak fölötti részről eltűntek a feliratok Fotó: Gecse Noémi

A negyedik pert indította Madéfalva polgármestere ellen a Dan Tanasă vezette egyesület, amelynek továbbra is az a problémája, a községházán az épület megnevezése magyarul is olvasható. A legutóbbi keresetlevelet július végén iktatták a Hargita Megyei Törvényszéken, ennek másolatát az intézménytől kaptuk meg.

{A}

Az ADEC ezúttal azt kéri a törvényszéktől, hogy Madéfalva polgármesterét, mivel nem hajtotta végre a Községháza felirat eltávolításáról rendelkező jogerős bírósági ítéletet, kötelezzék az országos bruttó minimálbér 20 százalékának megfelelő összeg kifizetésére minden nap késlekedésért, a 2004. évi 554-es törvény előírásainak megfelelően.

A keresetlevélben az egyesület arra a 2016 januárjában jogerőssé vált ítéletre vonatkozik, amellyel a Marosvásárhelyi Ítélőtábla kötelezte a község polgármesterét a Községháza felirat eltávolítására.

Ezt az ítéletet viszont végrehajtották, márciusban az akkori feliratot levették. További néhány héttel később, pünkösd előtt viszont, amikor az épület homlokzatát is felújították,

román, magyar és német nyelven festették fel rá: Primărie, Községháza, Rathaus.

A korábbi háromnyelvű felirat Fotó: Gecse Noémi

Az egyesület később a község akkori polgármesterét, Szentes Csabát is beperelte, mert szerinte nem hajtotta végre a kifogásolt felirat levételéről rendelkező jogerős bírósági végzést, akkor olyan döntés született, hogy a polgármesternek az országos bruttó minimálbér 20 százalékának megfelelő összeget kell fizetnie bírságként minden nap késlekedésért. Tavaly ősszel következett egy harmadik bírósági eljárás, amelyet azért kezdeményezett az ADEC, hogy állapítsák meg annak a pénzbírságnak a végleges értékét, amelyet a polgármesternek kell fizetnie – itt külön félként jelent meg Szentes Csaba, mivel Madéfalva polgármesteri tisztségét azóta Csibi József tölti be. Ezt az utóbbi keresetet a Hargita Megyei Törvényszék első fokon elutasította, fellebbezésre nem került sor.

A mostani per kapcsán a községvezető a napokban egyeztetett az önkormányzati képviselő-testülettel a további lépésekről, és úgy döntöttek, hogy a három nyelvű feliratot, amelynek nem csak a magyar, hanem a német változatát is kifogásolja az ADEC, lefestik, helyére pedig nem kerül semmi – tudatta kérdésünkre Csibi József. A madéfalvi polgármester szerint a mostani helyzetben túl sok lehetőségük nem maradt.

Én azt látom, és ezt megerősítették az önkormányzati képviselők is, hogy nincs amiért különösebb ellenállást tanúsítani, mert a törvény szerint, ha ezt a terminológiát használjuk, hogy Községháza, nem pedig polgármesteri hivatal, ebben úgymond igaza van

– vázolta Csibi.

A képviselő-testület egyébként elfogadta a polgármesteri hivatal új épületének műszaki terveit is, hamarosan elkezdődik a közbeszerzési eljárás az építkezés érdekében, és egy-két éven belül új épületbe fognak költözni, ezért sincs értelme ezt a huzavonát folytatni – számolt be az elöljáró, hozzátéve,

a jövő kérdése, hogy az új épületen megjelenik-e majd a Községháza megnevezés.

Az egyesület pénzbírság kiszabására vonatkozó igényéről a polgármester azt mondta, rosszul gondolják, hogy nem volt végrehajtva a jogerős ítélet, mert ez megtörtént, erről a bíróságnak kell döntenie. ,,Ez a fajta úgymond harc fölösleges energiaelvonással jár, nekünk annyi dolgunk van itt, amelyekkel kell foglalkoznunk, hogy ezt a kesztyűt nem akarjuk felvenni” – értékelt a polgármester.