A babák elől nem lehet elrejteni a stresszt

Pethő Melánia 2018. augusztus 26., 21:12

A kisbabák éretté válását a környezeti ráhatások segítik, és ezek – az egészséges fejlődés szempontjából – nagyon nem mindegy, hogy milyen minőségűek – hangzott el Gyergyószentmiklóson, a Születés hete rendezvénysorozat zárásakor.

Újabb csemete díszíti a Virág negyedi parkot. Faültetéssel zárult a Születés hete rendezvénysorozat Fotó: Pethő Melánia

Már termést ont egy korábban elültetett aranyalmafa a Virág negyedi parkban, és szép, gondozott az itt álló anya-gyermek szobor és környéke is. Péntektől egy újabb csemete díszíti ezt a közteret – mindez a Születés hete rendezvénysorozat szervezőinek jóvoltából. Kapcsolódva a magyarországi kezdeményezésű azonos nevű fesztiválhoz, Szabó Erzsébet pszichoterapeuta és Borsos Annamária klinikai pszichológus idén hetedik alkalommal kínált tartalmas programokat várandósoknak, gyakorló szülőknek, nagyszülőknek augusztus 20–24-e között. A szakmai, kulturális és tájékoztató jellegű gyergyói rendezvénysorozat a fogantatás, a szülés-születés, az anyaság-apaság, a családi élet témakörét foglalta magában.

Nagy érdeklődés mellett zajlottak a programok

„A mára fesztivál jelleget öltött, és nagyon sok településre kiterjedő Születés hetének célja a természetes szülés, a természetes babagondozás, a természetes család növekedése. A mi főtémánk erre a hétre az anyai, a családi környezet volt” – foglalták össze lapunk kérésére a szervezők.

Örömmel nyugtázták, hogy nagy érdeklődés mellett zajlottak az öt napon át tartó gyergyószéki rendezvény programjai. Kiemelkedően sokan voltak kíváncsiak a csomafalvi Korpos Andrea képzőművész kiállítására, és a vártnál is többen vettek részt a szülőszoba-látogatáson, a városi kórházban. Szintén nagy volt az érdeklődés a Babagondozás természetesen – avagy hogyan teremtsünk otthon békés, vegyszermentes, tiszta légkört a születendő/cseperedő gyerekeink számára témában, Ditróban tartott esemény iránt is.

Előadás, interaktív foglalkozás

A rendezvénysorozat kezdőnapján Az érintés lélektana címmel Szabó Erzsébet által tartott előadás is nagy érdeklődés mellett zajlott. A program keretében az anyai környezet hatásáról hangzottak el információk a fogantatástól kezdve a hordozáson át az önállóságig.

„Kezdve attól, hogy az anya teste milyen környezetet biztosít a babának a várandósság alatt, érintve a kérdést, hogy a születéskor megvan-e az aranyóra, hogy igény szerint történik-e az első szoptatás, azt is érintettük, hogy a környezetünkben lévő anyákat segítjük-e abban, hogy minél biztonságosabban, minél több tudással tudják felnevelni a gyermeküket” – avatott be Szabó Erzsébet.

{A}

Bodó Annamária interaktív tréninget tartott a stresszmentes környezet témájában, A szülők, nagyszülők a békés életért címmel. „Megerősítésről, kommunikációról, kreatív konfliktuskezelésről volt szó. Arról, hogy hogyan lehet békésen megoldani a nehézségeket, problémákat” – foglalta össze.

Különösen hasznosnak tartja, hogy a városi könyvtárban működő olvasóklub tagjai részvételével zajlott a program, mert a fiataloktól az idősekig, a gyermektelen egyedülállóktól a több unokás nagyszülőkig minden családi szereplő jelen volt, így hiteles tapasztalásokra lehetett építeni.

A babák nagyon hamar megérzik, hogyha az anya szorong vagy a szülők között valamilyen konfliktus van, még akkor is, ha ez el van rejtve. A stressz pedig keményen visszaveti a gyerekeket a fejlődésben

– mutatott rá az előadó. Hangsúlyozta, éppen ezért kell törekedniük a családoknak arra, hogy békés környezetet biztosítsanak a gyermekeiknek.

Fontos az informálódás

A szülőszoba-látogatásra is sokan beneveztek, várandós anyák és apák vettek részt a csütörtöki programon. Dr. Laczkó Csilla szülész-nőgyógyász és bábaasszony fogadta, informálta őket mindarról, amit jó tudnia a szülésre érkező kismamáknak. Gyakorlati tudnivalókat ismertettek kezdve attól, hogy milyen iratokra van szükség, amikor megérkeznek a szülészetre, hol találják az öltözőt, miket vihetnek magukkal a kórházba. A vajúdó- és szülőszobákat, a kórtermeket és az ebédlőt is bemutatták a látogatóknak.

„Nagyon fontosak ezek az információk. Hogyha a kismamák ismerik a környezetet, tudnak arról, hogy milyen lesz a vajúdás, a szülés menete, hogy milyen beavatkozások várnak rájuk, nagyobb biztonságban érzik magukat. Az is sokat segít, hogy előzőleg már találkoznak a személyzettel” – mutattak rá a program szervezői. Hangsúlyozták,

nagyon fontos, hogy minden nő ott és úgy szülje meg a gyerekét, ahol és amilyen módon biztonságban érzi magát.

Ezért lényeges, hogy előzőleg minél több információt szerezzenek.

Segít a felkészültség

„Nem vagyunk egyformák. Van, akinél ösztönszerűen működik a szülés: beindul, és a test tudja, hogy mit kell tenni; de van, akinél nem. Régebben az otthon szülő nő tudta, hogy minél hamarabb, minél biztonságosabban világra kell hoznia a babát. Ezért mindent megtett: ott volt a teljes figyelme, teste, lelke. Mára viszont elfelejtettünk szülni. Ezért jó, minél többet készülni tudatosan” – mutatott rá Szabó Erzsébet. Mint magyarázta,

a média, a filmek az életadást mint fájdalmas folyamatot mutatják be, ez a kép épül be a kislányokba, akik szülő nőkként inkább császármetszést kérnek, mintsem vállalnák a borzalmasnak vélt, ám természetes folyamatot.

A tévképzetek eloszlatásában is segít az informálódás, erre alkalmas például a szülőszoba-látogatás – tette hozzá a pszichoterapeuta.

Kollégájához hasonlóan Bodó Annamária is azt tanácsolja, tegyenek meg mindent a várandós nők, hogy biztonságban érezzék magukat a nagy pillanatokban. Rámutatott ugyanakkor, hogy az utóbbi időben jelenséggé vált, hogy a kismamák átruháznák a szüléssel járó „feladatokat” az orvosokra, szakemberekre, ami egyáltalán nem segíti a szülés folyamatát. Biztatja a várandós kismamákat, hogy készüljenek fel testileg-lelkileg a szülésre, mert csak így őrizhetik meg magabiztosságukat. Ez azért is fontos, hogy tudják közölni az orvosokkal igényeiket.