Döntöttek, új regionális kórházat építenének Vásárhelyen – már csak pénz kellene

Simon Virág 2018. augusztus 27., 09:11

Regionális kórházak építéséről döntött az elmúlt napokban a kormány, és a tizenhat egészségügyi intézményből egy Marosvásárhelyen épülne. Vass Levente Maros megyei képviselő szkeptikus a tervekkel kapcsolatban: szerinte amíg a pénzforrást nem nevezik meg, addig nem lesz előrelépés ez ügyben.

A 70-es években épült sürgősségi kórház háta mögött kaphatna helyet az új egészségügyi intézmény. Szép tervek, de lesz-e valóság belőle? Fotó: Haáz Vince

A kormány a napokban elfogadott egy olyan határozatot, amely tizenhat regionális kórház létrehozását célozza. Ezek közül egy Marosvásárhelyen lenne, és többek között helikopter-leszállópályával, illetve kutatóközpontokkal rendelkezne, sőt a kórházhoz olyan épületegyüttes is tartozna, amely az orvosok és az egészségügyi alkalmazottak, valamint a betegek hozzátartozói számára is biztosítana szálláslehetőséget. Korábban szó volt arról, hogy egy új kórház a jelenlegi nagykórház háta mögé épülhetne, a meglévő épületegyüttes és a városi köztemető közötti területre.

Vass Levente Maros megyei parlamenti képviselő, az egészségügyi bizottság titkára a Marosvásárhelyi Rádiónak kifejtette, szerinte mindez jó kezdeményezés, azonban az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy eddig valós politikai szándékkal nem rendelkeztek a törvényhozók.

„Az elmúlt 10–12 év tapasztalata azt mutatja, hogy ígéretek és tanulmányok voltak, de valós, konkrét lépések nem történtek. Talán kivétel a már korábban elfogadott három nagy regionális kórház megépítése, ott történtek előrelépések, de nagyon kevés. Valós igény lenne ezekre a regionális kórházakra, hiszen a szakma azt mondja, hogy az egészségügyi épület elhasználódása 25–30 év alatt történik meg.

Marosvásárhelyen a 70-es években építették a sürgősségi kórházat, tehát igencsak igény lenne egy új kórházi intézményre.

Marosvásárhely a helybélieket, de egész székelyföldi magyarságot ellátó egyetemi központ, fontos lenne egy ilyen beruházás”

{A}

A politikus arról is beszélt, hogy olyan modern kórházat kellene építtetni, amelyben megfelelő felszerelés és körülmény van a betegek fogadására meg kezelésére, ugyanakkor át kellene alakítani az egész kórházi ellátást. Ami a modern, csúcstechnológiával rendelkező kórház megépítésének költségeit illeti, Vass Levente szerint ez

több száz millió euróra rúgna, így a kormánynak uniós vagy más pénzalapokat kellene bevonzania a terv megvalósítása érdekében.

Vass Levente szerint amíg nem nevezik meg a pénzforrást, addig semmi előrelépés nem fog történni, és a regionális kórházak megépítése csak ígéret szintjén marad.

A szakember szerint fontos lenne azt is tisztázni, hogy milyen mértékben akarja a kormány, hogy a magán egészségügyi intézmények fejlődjenek, terjedjenek, illetve akár az is lehetséges megoldás lenne, hogy magántőkét vonjanak be a regionális kórházak megépítésébe.

2011-ben 53 magánkórház volt, ma ezek száma meghaladja a 200-at,

és ezt figyelembe kell venni” – mondta Vass Levente, aki szerint fontos lenne, hogy a költségvetésből még nagyobb pénzt biztosítsanak az egészségügyi ellátásokra, javítsák a kórházakban a tisztaságot, és megfelelő, korszerű berendezésekkel lássák el az egészségügyi intézményeket.