Zarándokokkal népesedett be a Mária-út

Molnár Melinda 2018. augusztus 26., 16:00

Erdélyben több százan, a Kárpát-medencében több ezren vettek részt az ötödik 1Úton nemzetközi zarándoknapon, amelyet az anyai hivatásért ajánlottak fel. A szentmisék sok édesanya szemébe csaltak könnyet. Hálát adtak Égi Édesanyánkért is.

Minden korosztály képviselve volt az udvarhelyi zarándokcsoportban Fotó: Veres Nándor

Délután a Mária-út Szentegyháza–Székelyudvarhely, illetve székelykeresztúri szakaszáról érkezők énekétől zengtek a Mária Rádió kápolnája felé vezető utcák.

Az idei 1Úton zarándoklat sajátossága, hogy nagyon sok gyerek vett részt rajta.

Az udvarhelyszéki csoport legkisebbje két és fél, a rangidős hetvenkilencedik éves volt – tudtuk meg Tódor Melinda szakaszfelelőstől.

Fotó: Veres Nándor

Szentegyházasfalu templomában együtt imádkoztak Koncsag László plébánossal. Kápolnásfaluban a gyermekek megáldották szüleiket, a szülők pedig kicsinyeiket, és Major Sándor plébános imával búcsúzott. Az úton elhangzottak a gazdag liturgiájú zarándokkönyv fohászai. Homoródfürdőn gyermeket váró házaspár fogadta az áldáskérelmet. Egy órakor, a Szarkakőn az Úrangyala-imádsággal kapcsolódtak a Kárpát-medencei imalánchoz. Márton Anikó csoportvezető e napon sok meghitt pillanatot élt meg, köztük a családokért, a nagyszülőkért megfogalmazott kérelmek élményét.

{A}

Bár a zarándoklat lelki élményei személyesek, a koordinátor látta:

Sok kapu megnyílt a falvakban, ahol megszálltunk, megálltak a mezei munkában az emberek, és sokan imára kulcsolták kezüket. Hiszem, hogy ezen a napon többen gondoltak édesanyjukra és voltak, akik felkeresték szülőjüket vagy imádkoztak édesanyjuk lelki üdvéért.

Utóbbiak közé tartozik az udvarhelyiek kaliforniai zarándoktársa, aki nemrég veszítette el édesanyját.

Fotó: Veres Nándor

A Mária Rádió kápolnájában a Bajkó Norbert segédlelkész és László Attila plébános által bemutatott szentmisét hálával, bocsánatkérő alázattal, gyermeki szívvel ajánlották fel. Jövőre ezt a napot az édesapákért ajánlják fel.