A lényeg, hogy a vállalkozás támogatása minél több családot érintsen

Kosztolányi Kata 2018. augusztus 26., 14:00

Tizenkilenc udvarhelyszéki, köztük hat székelyudvarhelyi vállalkozásnak ítéltek meg magyar kormánytámogatást a Bethlen Gábor Alapon keresztül. A pályázatot tavasszal írták ki a külhoni magyar családok éve programsorozat keretében. 

Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

Tekintettel a túligényelésre, a célra eredetileg elkülönített félmilliárd forintot százmillióval megtoldva végül hatszázmillió forintot oszt szét a nemzetpolitikai államtitkárság a határon túli vállalkozások között.

Összesen hétszázhatvan pályázat érkezett be több, mint négymilliárd forintnyi összigénnyel, ebből végül 118-an nyertek.

A Magyarországgal szomszédos országok közül legtöbben Erdélyből érdeklődtek a lehetőség iránt, és innen is került ki a nyertesek fele. Főleg a mezőgazdaság, feldolgozóipar, turisztika és vendéglátás területéről érkeztek be pályázatok. Az elbírálásnál azok élveztek elsőbbséget, akik az általános vállalkozásfejlesztésen, például eszközbeszerzésen vagy fogyóanyagköltségeken túl családbarát munkahelyek kialakítását, családsegítő szolgáltatások nyújtását, illetve diákok szakmai gyakorlatának biztosítását, vagy fiatal pályakezdők foglalkoztatását vállalták fel.

Udvarhelyszékről tizenkilencen vannak a sikeresen pályázók között,

de háromszor annyian próbáltak szerencsét. A mezőgazdasági profilú vállalkozások közül egy máréfalvi és egy nyikómalomfalvi projekt fordíthatja a megpályázható legnagyobb összeget, azaz négy és fél millió forintot gépészeti és eszközfejlesztésre.

A nem mezőgazdasági projektek kategóriájában hatmillió forint volt a plafon – itt az élen egy székelyudvarhelyi egyéni vállalkozó jár, aki 5 993 940 forint értékben bővítheti tevékenységi körét egy korszerű tervezőprogram beszerzésével és az annak elsajátításához szükséges szakmai gyakorlat biztosításával.

Az említetteken kívül öt székelyudvarhelyi, két-két fenyédi, farkaslaki és nyikómalomfalvi, illetve egy-egy lövétei, farcádi, zeteváraljai, zetelaki és parajdi, családbarát tevékenységet folytató vállalkozás nyert még vissza nem térítendő támogatást.