„Mind közül a legjobb terepen” döntőznek a Széki Vágta lovasai

Kosztolányi Kata 2018. augusztus 24., 13:03

Utolsó szakaszához érkezett a 2018-as Széki Vágta, a döntőbe azonban nem bejutottak a versenyzők, hanem meghívásos alapon szervezik, mert a négy előfutam közül hármat – a bögözit kivéve – elmosott az eső.

A döntőt meghívásos alapon szervezik. Legalább huszonöten állnak rajthoz. Archív Fotó: Pál Árpád

A Széki Vágtát 2013-ban azzal a céllal indították, hogy a lóval kapcsolatos egykori erényeket és képességeket, illetve a lovaglás közösségformáló erejét újraélessze, és hogy a munkalovakat tartó székelyeknek alkalmat teremtsenek a megmérettetésre. A „parasztvágtára” így bárki benevezhet, aki nem hivatásos lovas, sőt idén eltörölték a korhatáros kategóriákat is, mert a fiatalok sokszor jobban teljesítettek, mint a felnőttek.

Ezer métert futnak

A menetrend szerint a rendezvény pénteken 17 órakor lovas felvonulással kezdődik, amely Homoródszentmártonból indulva a Recsenyéd–Homoródszentpál–Oklánd–Karácsonyfalva útvonalon halad, és a helybéliek minden településen fogadják a lovasokat.

Szombaton 13 órától lesz a gyorsasági verseny, amely továbbjutásos alapon zajlik a párosával induló, sorsolás révén egymás mellé rendelt lovasok között. A táv körülbelül ezer méter. A vágtát lószépségverseny követi.

{A}

Vasárnap 13 órától tartják a lustrát, amelynek végén a Szabad Székely Lovas Tízes bemutatja Napvágta című produkcióját. „Ez egy tavaly szeptemberben összeállt 10–12 fős csapat, amely azóta heti rendszerességgel készül erre a bemutatóra, ami egy lovas karüsszel, amolyan látványos csapatmozgás” – tudtuk meg Kovács-Nemes László versenyigazgatótól.

Ez a legjobb pálya

Az ügyességi próba 14 órától következik. A kanyargós pálya nagyjából ezerkétszáz méter hosszú, huszonkét akadállyal, amelyeken lehetőleg hiba nélkül kell átjutni, mert a rontott feladatok mindegyike másodpercre átszámított büntetőértékkel rendelkezik, ami hozzáadódik az illető versenyidejéhez. A végső eredményt a gyorsasági és ügyességi próbán szerzett összesített pontok adják. Az akadálypálya a szentpáli halastavak fölött, a Kövesdomb nevű helyen van. „Immár

harmadszor tartjuk itt a végső futamot, és mind közül a legjobb terep.

A versenyekre egy 250×80 méter, teljesen egyenes füves talaj áll rendelkezésre. Ha valaki gyakorolna a helyszínen, pénteken még megteheti, mert az akadályok már kilencvenkilenc százalékban állnak” – mondta még a versenyigazgató.