Túlméretezett a Hargita megyei oktatási rendszer kisegítő személyzete – leépítéseket követelnek

Széchely István 2018. augusztus 24., 09:25

Megszorító intézkedésekkel kezdődik a tanév Hargita megyében. Görbe Péter főtanfelügyelőt bekérette az oktatási tárca, ahol közölték vele, hogy újabb posztcsökkentésekre van szükség, ugyanis a személyzeti kiadások jócskán túllépik a jóváhagyott pénzkeretet.

A szaktárca elvárása az, hogy főként a kisegítő didaktikai személyzet méretét csökkentse a tanfelügyelőség. Képünk illusztráció

Kevésnek bizonyultak a Hargita megyei oktatási rendszerben a tavasszal elrendelt költségcsökkentési intézkedések, az oktatási tárca képviselőivel folytatott keddi megbeszélésen ezt közölték Görbe Péterrel.

A téma az volt, hogy a fejkvóta alapján kiszámolt béralapba bele kell férni, és hogy milyen intézkedéseket foganatosítunk annak érdekében, hogy szeptembertől ez megvalósuljon. Majdnem kétórás beszélgetést folytattunk a minisztérium képviselőivel, és a végkicsengés az, hogy bár mi valamennyi posztszámcsökkentést elvégeztünk májusban, még szükség volna hasonló intézkedésekre. A fő kategória, amelyet eltúlzott mértékűnek tartanak, a kisegítő didaktikai személyzet, azaz a titkárnők, könyvelők, laboránsok, könyvtárosok stb.

– fogalmazott a főtanfelügyelő. Példaként elmondta, a Hargita megyei oktatási rendszerben 73 tanulóra jut egy kisegítő didaktikai poszt, miközben olyan megyék is vannak, ahol 238-ra, de az országos átlag is 130–140 körül van.

A szaktárca képviselői szerint elsősorban a városi iskolákban túlméretezett a személyzet.

{A}

A főtanfelügyelő tájékoztatása szerint a minisztériumban „megfogalmaztak egy olyan elvárást is, hogy a didaktikai személyzetből is kellene valamennyit csökkenteni”. Ezt úgy kívánják megoldani, hogy a beiratkozások után megvizsgálják, hol van kevesebb tanévkezdő gyerek, mint amennyivel terveztek, és a többletcsoportokat, -osztályokat megszüntetik, ami felszabaduló pedagógusi állásokat eredményez.

Ha valahol van 36 gyerek, abból nem lehet három osztályt indítani, csak kettőt. Olyat is mondtak, hogy Bukarestben vannak osztályok 35–36 gyerekkel, mi miért indítunk 31-gyel két osztályt

– mondta a főtanfelügyelő, hozzáfűzve, hogy ez nem törvénytelen, és amíg lehetőség van rá, nem szándékoznak túlzsúfolt osztályokat, csoportokat indítani, de észszerűtlenül kis létszámúakat sem.

A tavaszi megszorító intézkedés óta

a Hargita megyei oktatási rendszer továbbra is mintegy 17 százalékkal túllépi a minisztérium által jóváhagyott bérkeretet.

A többletköltséget nem tudják teljes mértékben kiküszöbölni, de megpróbálják az arányt 10 százalék alá csökkenteni – mondta el a tervezett megszorítás mértékéről Görbe Péter, kérdésünkre hozzáfűzve, hogy százas nagyságrendű a többletposztok száma. A szaktárcánál a költségcsökkentések módozatait részletezve megjegyezték azt is, hogy a megye városaiban, főként Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában túl sok az önálló jogi személyiséggel rendelkező óvoda és napközi – tudtuk meg a főtanfelügyelőtől. „

Itt vannak érvek és ellenérvek, mi próbáltuk védeni a tanintézet-hálózatot. Pillanatnyilag, tehát szeptember elsejétől nem vonunk össze napköziket, majd amikor október végén, novemberben kezdődik a jövő évi tervezés, még beszélgetünk az önkormányzatokkal arról, hogy az észszerűség határain belül mit tudunk tenni anélkül, hogy nagy sérülést okoznánk a rendszerben. A legfontosabb, hogy a gyerekek nevelési, oktatási körülményeit ne rontsuk” – hangsúlyozta. Hozzáfűzte, Hargita megyében a falvakban működő tanintézetek esetében is rossz a diáklétszám és a személyzet aránya, de e tekintetben elnézőbbek a minisztériumban.

Görbe Péter beszámolt arról, hogy a szaktárca képviselőivel folytatott megbeszélésen kiemelték,

Hargita megye részben a két nyelven zajló oktatás miatt van sajátos helyzetben a személyzet és a diákok létszámát illetően.

Ezt érzékeltetve megemlítette, hogy az alacsony létszámú iskolák kapcsán a minisztérium képviselői példaként felhoztak egy Hargita megyei tanintézetet, és nekik el kellett magyarázniuk, hogy a szóban forgó oktatási egység az egész vidék egyetlen román iskolája.

A minisztériumban azt várták, hogy száznál több posztot szüntetnek meg – nagyobb arányban a kisegítő didaktikai személyzet és kisebb mértékben a pedagógusok körében –, de ők ezt nem vállalták, a májusi intézkedés után nagy megszorítást nem szeretnének végrehajtani – mondta a főtanfelügyelő. Görbe Péter szerint a személyzet méretének, illetve a fejkvótás finanszírozás alapján jóváhagyott bérkeret mértékének állandósult problémává válását részben az okozza, hogy a tanügyi és a pénzügyi törvény nincs összhangban.