Tökéletesítésre szorul a szelektív hulladékgyűjtés

Balázs Katalin 2018. augusztus 23., 20:54

Húsz tonna elektronikus hulladék gyűlt össze egyetlen alkalommal Gyergyóremetén. Sörös dobozból, papírból, műanyag- és üvegpalackból havonta két tonnát szállítanak el a nagyközségből. Beindult a szelektív hulladékgyűjtés, de még nem tökéletes.

Van, ahol ott-ottmarad az újrahasznosítható hulladék. Ezen terveznek módosítani Fotó: Balázs Katalin

Remetei olvasónk keresett panaszával. Az a problémája, hogy háza elől szerdán sem vitték el a szétválogatott háztartási hulladékot. Ott maradt, s lehet, egy hónap múlva is ott lesz. A szállítóvállalat emberei azt kérték tőle, vigye ki az utca végére, holott az út járható, bejöhetnének érte. Azt elfogadta, hogy a kerekes kukát ürítés után nem viszik vissza a háza elé, de frissen műtöttként nem cipelné például az üvegeszsákot.

Az utca, ahol lakik, szűk, de teherautók számára is járható

– adta tudtunkra.

{A}

„Mi nagy előrelépésként, a mennyiségeket tekintve sikerként éljük meg azt, hogy elkezdődött a szelektív hulladékgyűjtés. A gyermekbetegségekkel küzdünk, vannak nehézségek. Eleinte kéthetente gyűjtöttük az újrahasznosítható hulladékot, nem volt elég belőle, most havonta szedi be a Salubriserv alfalvi alvállalkozója, és így túl nagy a mennyiség, többször kell térni az elszállítással. Nem lehet az üveget egyéb anyagokkal egyszerre vinni, tömörítésre sincs mód... A tapasztaltakat hamarosan kiértékeljük a szállító céggel, és igyekszünk javítani a körülményeken” – mondta Laczkó-Albert Elemér, Gyergyóremete polgármestere. Hozzátette: a panaszok közvetítésére, mint ahogy eddig is, sor kerül, és úgy tudja, eddig sikerült orvosolni a lakossági elégedetlenségeket.

A gyűjtési mód még bejáratásra vár, és ez a lakosság türelmét is igénybe veheti. Legyenek megértőek, javasolja a községvezető, mert megéri.

Ez egy jó rendszer, magába foglalja a korábbi, külföldön szerzett ismereteinket is.Sajnos, annyi pénzünk nem volt, hogy az üvegnek külön zsákot adjunk, ezt teherbíró műanyagzsákba kell tegyék a remeteiek. Az, hogy mód nyílt a szelektív szállításra, többféle előnyt jelent: kevesebbet kell az udvarhelyi szemétlerakóhoz vinni, és a remetei szemét nem köt ki a patakokban, sánc martján. Ez előrelépés akkor is, ha ezzel együtt járnak még nehézségek

– magyarázta a polgármester.

Nem az egyetlen az a panaszos, aki lapunknak említette, azt kérik a szemételhordók, vigye ki az utcasarokra az összegyűjtött hulladékot. Szabó Csaba alpolgármester, aki kézben tartja községszinten a szemétszállítás ügyét, elmondta: vannak szűkebb utcák, ahová nem, vagy csak óvatosan lehet bemenni a teherautóval. Most,

a kezdeti időszakban az időspórlás végett is kérték a szemétszállítók a lakosság közreműködését, mert bizony volt olyan, hogy két nap alatt sem tudták a község minden részéből elszállítani a hulladékot.

Ez változni fog – hangzott el az ígéret.

Az újrahasznosítható hulladék mennyiségét illetően számokkal szolgált Szabó Csaba. 20 tonnára kerekedett a lakosságtól begyűjtött elektronikai cikkek súlya, amely még a brassói hulladék mennyiségét is meghaladja, pedig ott 275 ezer ember él, míg Remetén 6300.

A februárban kezdődő szelektív gyűjtés csalódással indult, kéthetenként csak 200 kilogrammnyi újrahasznosítható hulladék gyűlt a 6000 lakostól. A szórólapozás és havi egy elszállítás más értékekkel szolgált.

Áprilisban 2684 kg gyűlt, ebből 1020 kg üveg, 1630 kg műanyag, 34 kg papír. Májusban 2780 kg volt, júniusban 2970 kg.

A nagy mennyiségű üveg összegyűjtése és elszállítása miatt egy alkalommal külön csak üveggyűjtést hirdettek meg a helyi tévé képújságában, és 3410 kilogramm gyűlt be június 29-én. Ennek ellenére 1790 kilogramm újrahasznosítható hulladék gyűlt össze júliusra.

Az elmúlt kedden és szerdán lezajlott akció mellett még volt szállítás, négy alkalommal, 2400 kilogrammnyi mennyiségben. Hívásra, soron kívül házhoz mennek a cég emberei olyan esetben, ha nagy mennyiséget jelentenek be. A számsor azt mutatja, vissza kell térniük a kéthetenkénti szállításra, és igyekeznek válaszolni a lakossági panaszokra is. Egyelőre azt kérik,

akitől nem sikerült elvinni a hulladékot, tartsa meg udvarán a szeptemberi alkalomig.

Gyergyóremetén évente személyenként 35 lejt kell fizetni a háztartási hulladék elszállításáért, de a standard edénynél nagyobb konténert is lehet igényelni. Azon családok, ahol a gyerekek száma a négyet meghaladja, akárhányan is legyenek, csak négy gyerek után kell szemétdíjat fizessenek.