Tájházavató a gyimesfelsőloki falunapokon

Barabás Hajnal 2018. augusztus 23., 20:12

Kulturális műsorokkal tűzdelt falunapokat tartanak Gyimesfelsőlokon augusztus 25–26. között. A község ünnepének alkalmából szombaton felavatnak egy gyimesi életmódot tükröző tájházat, amely az önkormányzat által nemrég megvásárolt területen, a Nyárfa-birtokon található.

Fotó: Veres Nándor

Két napon át ünnepelnek a gyimesfelsőlokiak a hétvégén. Szombaton reggel sportprogramokkal kezdődnek a falunapi rendezvények, többek között lesz minifoci-bajnokság, illetve különböző ügyességi vetélkedőkön, labdajátékokon vehetnek részt az érdeklődők a katonaság mögötti focipályán.

{A}

Egy másik helyszínen, a Nyárfa-birtokon 11 órától a gyimesi hagyományos mesterségekről tartanak bemutatót, ki is lehet próbálni azokat, lesz többek között hímzés, varrás, nemezelés, ostorfonás, továbbá puliszkafőzés, kenyérsütés, sajtkészítés és bográcsozás is.

14 órától nagy közös ebéd szerepel a programban, 15 órától pedig

felavatják és megszentelik a gyimesiek hétköznapi életébe betekintést nyújtó tájházat,

amelyet az önkormányzat nemrég vásárolt területén alakítottak ki erre a célra. Mellette egy nagy csűr áll, amelyet kitakarítottak, ugyanis helyszínéül fog szolgálni különböző kulturális programoknak. A tájházavatót követően Berecz András mesemondó tart előadást, majd néptáncos és népzenei műsorokat láthatnak a résztvevők, többek között fellép a Kesice néptánccsoport, a Tokos és a Zerkula zenekarok. Az első nap hajnalig tartó mulatsággal ér véget a Serketánc gyimesi zenészek közreműködésével.

Gardonnyal és hegedűvel szól vasárnap reggel 9 órától az ébresztő, az ünnepi szentmisét pedig 11.30 órától tartják. Ezt követően ismét fellép Berecz András, továbbá látható lesz többek között a Kosz Szilveszter Néptánccsoport, a Gyimesvölgye Férfikórus, valamint Vaszi Levente műsora is. Ezen programok helyszíne ezúttal a gyimesi sípálya lesz. 17 órától

első alkalommal szerveznek Ropogtató táncversenyt, ahová párok jelentkezését várják népviseletben, a legügyesebb 14 év alattiakat sípályabérletekkel, a 14 év felettieket pedig haszonállatokkal díjaznak.

A nap Csángó bállal zárul.