Késik a Székely Nemzeti Múzeum felújítása, változtatnak a közbeszerzési kiíráson

Bíró Blanka 2018. augusztus 23., 18:35

A tervezettnél később kezdődik el a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum felújítása. A pénz pedig már megvan, a finanszírozási szerződést még tavaly aláírták.

Fotó: Székely Nemzeti Múzeum

Henning László, a közgyűjteményt fenntartó, és a felújításra pályázó Kovászna Megye Tanácsának alelnöke lapunknak elmondta,

háromszor hirdették meg a közbeszerzést a tervezésre, ám egy ízben sem akadt jelentkező.

Az a gond, hogy országos szinten is kevés tervezőnek van engedélye arra, hogy A kategóriás műemlékre készítsen tervet. A sikertelen próbálkozások után most megváltoztatják a kiírást, a tervezést és a kivitelezést egyszerre ítélik oda. Erre most várják a jóváhagyást Bukarestből. Abban bíznak, hogy a kivitelező szerződést köt egy olyan tervezővel, akit más ismer, korábban együtt dolgoztak, így rugalmasabb kapcsolatot építhet ki vele.

{A}

Henning László elmondta, már most késésben vannak, hiszen három ízben hirdették meg sikertelenül a közbeszerzést a tervezésre, az új kiírással még további két hónapot csúsznak. A Regionális Operatív Program keretében

22 millió lejt, azaz 4,8 millió eurót fordíthatnak a Székely Nemzeti Múzeum felújítására.

Az uniós projekt finanszírozási szerződését tavaly tavasszal írta alá a megyei önkormányzat. A teljes felújítás, a berendezéssel együtt hétmillió euróba kerülne, ám egyelőre az infrastruktúra megerősítésére kértek és kaptak pénzt. Felújítják a főépületet, a két egykori múzeumőri lakást, átalakítják a kertet, a látogatói útvonalat, egy helyre csoportosítják a kutatói laboratóriumokat és a restauráló műhelyeket, a jelenlegi adminisztratív épületben múzeumpedagógiai foglakozásokra alkalmas teret alakítanak ki.