Dan Tanasă román zászlót követel a sepsiszentgyörgyi városháza tornyára

Bíró Blanka 2018. augusztus 23., 22:00

A Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) figyelmeztet: közeleg szeptember 8., a román hadsereg sepsiszentgyörgyi bevonulásának évfordulója, és a centenárium évében fontosnak tartják, hogy a román lobogót újra kitűzzék a városházára.

Archív

A belügyminisztériumhoz fordult a Dan Tanasă vezette ADEC annak érdekében, hogy tűzzék ki a román zászlót a sepsiszentgyörgyi városháza tornyára, és

gondoskodjanak róla, hogy az folyamatosan ott lobogjon.

A nyílt levélben a védelmi minisztériumot és a miniszterelnököt is megszólítják, követelve: tegyenek meg mindent, hogy a zászló kitűzésével tiszteleghessenek a román katonák áldozata előtt, akik „1944 szeptember 8-án felszabadították a várost a magyar hódoltság alól”.

{A}

Kifejtik, elfogadhatatlannak tartják Antal Árpád polgármester tevékenységét, aki eltávolította a román zászlót a kupoláról, és megtagadja tőlük, hogy azt visszategyék. Emlékeztetnek, hogy közeleg szeptember 8., a román hadsereg bevonulásának évfordulója, és a centenárium évében fontosnak tartják, hogy a lobogót újra kitűzzék.

A román politikusok folyamatosan felidézik, hogy 1944-ben a román hadsereg az észak-erdélyi városok közül Sepsiszentgyörgyöt „elsőnek szabadította fel a horthysta-fasiszta uralom alól”,

minden évben katonai parádéval emlékeznek az évfordulóra.

A zászlót 1994-ben az ötvenéves évfordulón tették ki a kupola tetejére. Megpróbálták műemléknek nyilváníttatni, hogy ilyen módon biztosítsák az örökös helyét, de nem jártak sikerrel. Így az épület felújítása során lekerült onnan, és az eredeti terv alapján visszatették a villámhárítóként is működő csúcsdíszt.

Három éve országos botrány lett abból, hogy a városvezetés az évfordulón nem engedélyezte, hogy újra kitűzzék, hiszen akkor éppen zajlottak a felújítások. Azután minden évben szeptember 8-án kitűzik, majd leveszik. Különben a törvény szerint a román zászlót a városháza bejárata fölé kell kitenni, nem a toronyra.