Rokonságtisztázás és értékbemutatás az örmény fesztiválon

Balázs Katalin 2018. augusztus 23., 15:26

Nemzetiségek együttélésére irányítja a figyelmet az Örmény Művészeti Fesztivál. Vendégül hívja a Gyergyószentmiklóson élő különböző nációkat, nem feledkezve meg a székelyek mellett a zsidókról, szászokról, románokról, cigányokról sem, ugyanakkor az örmény értékeket szemlé

Hagyománya van a Hurutfesztiválnak, ott kell érdeklődni, mi az ángádzsábur Fotó: Baricz Tamás Imola

A gyergyószentmiklósi örménység nagy múlttal, számos értékkel rendelkezik. Ezt nem engedik elfelejteni az örmény katolikus közösségben lévő hívek. Kezdeményezésre gyűjtés indult, amely nemcsak örmény származású lelkipásztorok hagyatékát, egyházi értékeket foglal magába, hanem régi örmény mesteremberek, kereskedők személyes tárgyait, üzleteik cégéreit, a munkájukhoz használt eszközöket. E mellett gyűjtik az adomákat, anekdotákat is, amelyek a gyergyószentmiklósi örménységről szólnak.

Mindent, ami a múltból tudást adhat a maiaknak, közkinccsé szeretnének tenni.

A szeptember 7–9-i fesztivál csak kezdete annak a kiállítássorozatnak, amely az örménység kincseit láttatja – tájékoztatott Kulcsár László a fesztiválszervezők, a Gyergyói Örmény Katolikus Egyesület, az Erdélyi Magyarörmények Szövetsége és Gyergyószentmiklós Önkormányzata nevében.

Tisztázni a rokonságot

Kulcsár hangsúlyozta, csupán a célok egyike az örmény múlt bemutatása, legalább ennyire fontos segédkezni a családfák elkészítésében, hogy az itt élő örménység ismerje felmenőit, tisztába legyen rokonaival. Ennek érdekében a fesztivál része lesz egy örmény infósátor, ahol az érdeklődő elmondhatja, családjáról milyen információk vannak birtokában. A szolgálatos az egyházi adatbázisban keresve adja hozzá a további támpontokat, hogy közösen kezdjék megrajzolni a családfát. Akár egy eddig ismeretlen évszám is sokat segíthet egy-egy személynek, az egyház pedig dokumentumainak egy részét már digitalizálta, így nyílt lehetőség, hogy az örmények segítségére legyen ilyen kérdésekben is.

A gyergyószentmiklósi sokszínűség

A szervezők idén a szórakozásnak is nagyobb teret kívánnak adni: a fesztivál idején lezárják az Örménytemplom utcát, itt lesz kirakodóvásár, nagyszínpad, az Örmény Közösségi Ház udvarán lacikonyha, örménykonyak-, bor- és sörsarok, illetve vasárnap Hurutfesztivál is, az örmény ételízesítővel készült eledelek kóstolásával.

Együttélés Erdélyben Nemzetiségi Fesztivál, ezt a címet is viseli a nyolcadik Örmény Művészeti Fesztivál, melyre a környező településekről is várnak vendégeket, hiszen

unikumnak számít a gyergyószentmiklósi sokszínűség.

Ennek szemléltetésére adatik lehetőség például a román néptáncosok fellépésével, a cigány tánccsoport bemutatójával, a szamosújvári örmény, a budapesti magyar, a szászrégeni szász táncosokkal, a brassói zsidó kórussal. Mindezt az Ararat On együttes koncertje fejeli meg, igazi örmény nyelvű dalokkal, melyek most először hallhatók Erdélyben.

Kiállításoktól a Hurutfesztiválig

A program szerint pénteken 17 órától kerül sor a tavaly felállított örmény kőkereszt megkoszorúzására és a fesztivál megnyitójára, majd a kiállítók közül ismerkedhetünk Steib Annával és eredeti örmény szőnyegeivel, a 2800 éves Jerevánról szóló Avanesian Alexannal, illetve Gopcsa Paula képzőművész alkotásaival. Ezen a napon az Örmény Közösségi Ház nagytermének névadására is sok kerül. Görög Joachim nevét veszi fel, helyet adva az egyházfő és parlamenti képviselő hagyatékának, illetve az örmény kereskedők és mesteremberek tárgyi emlékeinek.

Szeptember 8-án a gyergyói piacon és a Virág-negyedben adják hírül villámcsődülettel, hogy fesztivál van a városban, hívva mindenkit a nemzetiségi vásárba. Örmény manufaktúra, szász sütemények, román és cigány termékek, bőrművesek és szörpkészítők, tombola és örmény konyak lehet kinek-kinek vonzó e kínálatból.

Aki viszont arra vágyik, hogy nevét örményül is láthassa, a népviseletbe öltözött írnokokat kell keresnie.

11.30-kor veszi kezdetét az Együtt Erdélyben nemzetiségi kultúrműsor a szabadtéri színpadon, 19 órára ígérik az Ararat On koncertjét, az örmény dallamok pedig a lacikonyha körül folytatódnak.

Vasárnap a templombúcsú ünnepe. Ezt előzi meg 10 órától Gopcsa Paula festőművész előadása, aki azt is elmondja, hogy Budapesten élő örményként hogyan kötődnek felmenői Gyergyószentmiklóshoz. Amit tudni lehet, hogy nagyapja a gimnázium igazgatója volt. A 12 órakor kezdődő örmény szentmise szónoka Miguel Maury Buendia vatikáni nuncius lesz, az ünnepséget pedig a Hurutfesztivál zárja a közösségi ház udvarán.