Áttörést érnének el a méhnyakrákszűrésben

Szucher Ervin 2018. augusztus 23., 14:39

A szó szoros értelmében is gördülékenyebbé válhat az ország hét nagyvárosában a méhnyakrákszűrés. Az egészségügyi minisztérium a Világbank segítségével nyolc, korszerű technikával felszerelt mozgórendelőt szerzett be. Marosvásárhely is kap belőle.

Romániában a méhnyakrák a második leggyakoribb ráktípus. Növelnék a szűrőprogramban részt vevők számát. Képünk illusztráció Fotó: 123RF

A beruházás célja eljutni a rendelőautókkal a félreeső vidékekre, oda, ahonnan a hölgyek nehézkesen vagy egyáltalán nem járnak a javasolt szűrővizsgálatokra. A szaktárca egyébként is hét fontos szűrőprogramot futtat: valamennyi ezek közül ingyenes, a 193 millió eurós finanszírozást uniós pályázatokból biztosítják. Ebből az összegből 47 milliót fordítanak a méhnyakrákszűrésre.

Az orvosok tapasztalata szerint a vizsgálatra általában a városon élő, magasabb iskolai végzettséggel rendelkező személyek jelentkeznek.

A falusi páciensek többsége akkor sem hajlandó szűrővizsgálatra menni, ha háziorvosuk küldi.

Pedig a megelőzés rendkívül fontos: az országos ingyenes méhnyakrákszűrési program elmúlt öt éve alatt csupán Maros megyében több mint negyvenezer Babeș–Papanicolau-tesztet végeztek el, és majdnem négyezer nőnél azonosítottak elváltozásokat, többeknél rákos megbetegedést.

Kevés olyan daganatos betegség van, amely rendszeres ellenőrzéssel időben felismerhető és maradéktalanul gyógyítható lenne, ilyen a méhnyakrák, amelyet többnyire HPV-vírusfertőzés okoz.

A mozgórendelők csak azután lesznek használhatók, miután a kórházak gondoskodnak a forgalomba íratásukról, illetve a bennük dolgozó személyzetről. Az erdélyi egyetemi központok közül Kolozsváron a Dr. Ion Chiricuţă Onkológiai Intézet, Temesváron a Pius Brînzeu Megyei Sürgősségi Kórház, Marosvásárhelyen a megyei kórház onkológiai részlege részesül a modern felszerelésben.

{A}

A minisztérium tervei szerint következő lépésként az onkológiai klinikák patológiai és citológiai részlegeit fogják fejleszteni. A méhnyakrák és szövődményei tekintetében Románia Európában a ranglista élén áll, évi több mint négyezer új azonosított esettel és majdnem 15 százalékos elhalálozási aránnyal, ami majdnem négyszerese az európai átlagnak. Az országban a méhnyakrák a második leggyakoribb ráktípus.